Iszlámábádban, egy magas rangú kormányzati képviselő bejelentette: minden jel arra utal, hogy valóban végzett az afganisztáni tálibok vezetőjével, Aktár Mohammed Manszúr mollával egy amerikai dróncsapás. A meghalt molla álnéven, hamis papírokkal utazott Pakisztán délnyugati részén, amikor gépkocsiját kilőtték az amerikai különleges erők.
Szartádzs Azíz a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a múlt szombati amerikai dróncsapásban megölt két férfi egyike Manszúr molla volt. Mint megjegyezte, Iszlámábád a tálib vezető holttestét majd csak a teljes bizonyosságot adó DNS-vizsgálat eredménye után adja át Manszúr molla rokonainak.
Pakisztán hivatalosan most először erősítette meg a tálib vezető halálát, amelyről korábban már Barack Obama amerikai elnök és az afgán kormány is bejelentést tett.
A pakisztáni külpolitikai tanácsadó ugyanakkor elítélte a dróntámadást, amellyel az Egyesült Államok szerinte megsértette Pakisztán szuverenitását. Azíz hozzátette, hogy ilyen irányú aggodalmaikat tolmácsolták Washingtonnak is. A tanácsadó úgy véli, hogy a támadás "aláásta az afgán békefolyamatot".
Az afganisztáni tálibok szerdán már meg is választották új vezetőjüket, Hajbatullah Akhundzada mollát.
Az amerikai elnök csütörtökön "kételyeinek" adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az új tálib vezetés alatt újraindul az afgán kormány és a lázadók közötti párbeszéd. "Azt gondoljuk, hogy a tálibok az erőszak útján haladnak tovább" - hangsúlyozta újságíróknak Obama a japán Simában, ahol a világ hét legfejlettebb iparú országát tömörítő G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján vesz részt.
(MTI)