Van haladás Oroszország és az Egyesült Államok lépéseinek egyeztetésében a szíriai hadszíntéren, ám az amerikaiak még "nem értek meg" az igazi katonai koordinációra - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki csütörtökön Moszkvában az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagországainak diplomáciai vezetőit fogadta.
"Ami az orosz-amerikai koordinációt illeti a nemzetközi terrorizmus elleni szíriai küzdelemben, ez a koordináció még nem alakult ki véglegesen. Van haladás abba az irányba, hogy már a harctéren egyeztessünk a a szíriai légtérből végrehajtott műveletekről. De lassabban haladunk annál, ahogy szeretnénk" - mondta.
"Azóta, hogy az Oroszországi Föderáció Légi- és Űrereje a szíriai kormány felkérésére elkezdett a terroristák ellen dolgozni ebben az országban, a legelejétől fogva azt javasoltuk az amerikaiaknak és az általuk vezetett koalíciónak, hogy éppen harci viszonylatban alakítsunk ki gyakorlati koordinációt" - fogalmazott az orosz miniszter.
"Eleinte ők csak az incidensek elkerülésének mechanizmusáról szóló megállapodásra voltak hajlandók. Aztán, két-három hónappal később, beleegyeztek abba, hogy hozzunk létre kommunikációs csatornát az arról folyó információcserére, hogy ki csatlakozott a fegyvernyugvás rendszeréhez, de még nem értek meg a valódi harci koordinációra" - hangoztatta Lavrov.
Zoom
Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett, hogy Moszkva a múlt héten azt javasolta Washingtonnak: Szíriában május 25-i határidővel válasszanak le mindenkit, aki hajlandó politikai rendezésre, azoktól, akik nem kívánnak csatlakozni a tűzszünethez. Lavrov elmondta, hogy az ügyben több kapcsolatfelvétel történt, egyebek mellett katonai vonalon is, ám végül az Egyesült Államok kért még egy kis időt a döntéshez, amibe Oroszország beleegyezett.
Hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezésben csak úgy érhető el siker, ha Szírián belül és kívül kivétel nélkül mindenki betartja a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport döntéseit, amelyeket az ENSZ BT egy sor határozatában rögzített. Szergej Lavrov arra hívta fel a Nyugatot, hogy inkább tárgyalásra ösztönözze a szíriai ellenzéket, ne pedig határidőket szabjon meg a szíriai kormányzati rendszer kialakításával kapcsolatban.
Elismerte, hogy a vonatkozó BT-határozat 18 hónapot adott az erről való megállapodásra, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Szíria-közi tárgyalások a május 17-i bécsi forduló után ebben a hónapban már nem, csak a ramadán hónapja, azaz július 10. után folytatódnak majd. Rámutatott, hogy a nyugati diplomaták által emlegetett augusztus 1-jei határidő egyetlen BT-határozatban sincs lefektetve.
Lavrov síkraszállt a független palesztin állam létrehozása mellett, és felajánlotta Oroszország közvetítését a síita Irán, illetve az Öböl-menti Együttműködési Tanács szunnita arab tagállamai között.
(MTI)