A Kreml támogatja, hogy Petro Porosenko ukrán elnök "hazavigye" a Donyec-medencét, ha ebben humanitárius célok vezérlik, mint ahogyan a kegyelmet kapott Nagyija Szavcsenko katonanőt vitte haza, de nem fogadja el az Oroszországhoz tartozó Krím félszigetre vonatkozó területi igényt.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában reagált így Porosenko előző napi kijelentésére, amit akkor tett, amikor kijevi hivatalában fogadta a Rosztov-na-Donuból a saját különgépén hazaszállíttatott Szavcsenkót.
"Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót Oroszországból, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött" - hangoztatta Porosenko.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kegyelmezett meg az orosz bíróság által 22 évre ítélt Szavcsenkónak, akit még aznap Kijevbe szállítottak. Ugyancsak szerdán, Porosenko elnöki amnesztiája alapján Moszkvába repült az Ukrajnában 14 évre ítélt két orosz katona, Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov.
A Nyikita Hruscsov szovjet vezető által 1954-ben Ukrajnának "ajándékozott" Krím lakossága, orosz fegyverek árnyékában ugyan, de túlnyomó többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött a 2014-es népszavazáson. A Moszkva által elcsatolt félsziget státusával kapcsolatban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége továbbra is az állami szuverenitás és a területi sérthetetlenség elvének primátusát hirdeti - és a Krímet továbbra is Ukrajna részének tekinti -, Oroszország pedig az önrendelkezés jogáét. Ebben - a Fekete-tengerbe benyúló félsziget hovatartozásának ügyében - csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ért vele egyet.
(MTI)