Az Ukrán Biztonsági Szolgálat rendelkezése értelmében Mihail Gorbacsov az elkövetkezendő öt évben nem teheti be a lábát Ukrajnába.
A Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov azt követően lett persona non grata Ukrajnában, hogy nemrégiben nyíltan helyeselte Vlagyimir Putyin döntését a Krím annektálásáról. A Szovjetunió utolsó elnöke azt mondta, hogy az adott helyzetben az orosz elnök helyében ő is hasonlóan cselekedett volna. Gorbacsov a Sunday Timesnak adott interjúban mondta ki a bűnös szavakat a félsziget visszacsatolása kapcsán: "mindig az emberek szabad akaratát támogattam, és a Krím többsége Oroszországgal akart egyesülni."

Gorbacsov kijelentését követően Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azonnal szorgalmazni kezdte a kitiltást. Sőt kilátásba helyezte, hogy az ukrán kormány mindent megmozgat majd azért, hogy a 85 éves politikust Európai Unióba se engedjék be.
Az ukrán tiltásra Gorbacsov csak annyit mondott, hogy eddig sem járt Ukrajnában, és legfeljebb ezek után sem fog – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.
(Origó - RT nyomán)