Az Iszlám Állam hét fegyveresét fogták el szombaton a dél-jemeni Ádenben, akik között a hatóságok szerint egy iszlám vallású, de nyugati ország állampolgárságával rendelkező terrorista is van.
Ez része volt annak a kiterjedt akciónak, melyet a jemeni kormány az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen indított.
Az ország fővárosát, Szanaát elfoglaló síita húszi felkelők ellen harcoló Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert, és a vahábita Szaúd-Arábia által támogatott kormány Ádent Jemen ideiglenes fővárosává nyilvánította. A kormányerőknek sikerült ugyan megvetni lábukat Ádenben, de még most is folynak a harcok. A területen a káoszt kihasználva megerősödtek a terrorszervezetek, amelyek az elmúlt hónapokban több merényletet is elkövettek. Hétfőn 41 ember halt meg Ádenben, mikor öngyilkos merénylő robbantott a kormányhoz hű hadsereg katonái között. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Nyolc nappal korábban, az ország délkeleti részében a rendőrség újoncai közül 47-en haltak meg egy robbantásban.
Az ENSZ becslése szerint a jemeni konfliktusban több mint 6400 ember meghalt, és 2,8 millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket 2015 márciusa óta.
(MTI nyomán)