London munkáspárti - egyben első muszlim - polgármesterével közösen kampányolt hétfőn David Cameron "konzervatív" párti brit miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságáért.
Cameron és Sadiq Khan, akit e hónap elején választottak a brit főváros polgármesterévé, együtt jelent meg egy londoni kampánygyűlésen.
A brit kormányfő "büszke muszlimnak, büszke londoninak és büszke britnek" nevezte Khant. Kijelentette: a Munkáspárt, a liberálisok, a konzervatívok, a zöldek, a szakszervezetek, az üzleti szféra és a nem kormányzati szervezetek részvételével "rendkívüli koalíció" jött létre annak érdekében, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a bennmaradásra adott voksok legyenek többségben.
Beszédében kiemelte: Nagy-Britannia különleges státust élvez az Európai Unión belül, tagsága "nem ugyanolyan, mint Olaszországé vagy Franciaországé". Részese az unió egységes belső piacának, de nem tagja az euróövezetnek, a britek szabadon utazhatnak, dolgozhatnak és élhetnek más EU-tagországokban, de Nagy-Britannia megtartotta saját határellenőrzését, mindemellett nem vesz részt az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatában sem - hangsúlyozta a brit kormányfő. Hozzátette, hogy ezek garantált velejárói a brit EU-tagságnak, és akkor sem változnak, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.
Zoom
Sadiq Khan a Cameronnal közösen tartott hétfői londoni kampánygyűlésen kijelentette: sok mindenben nézeteltérés van közte és a miniszterelnök között, de ha a londoniak érdeke azt diktálja, hogy a polgármester és a kormány egy adott cél érdekében szorosan együttműködjön, akkor ez a szoros együttműködés megvalósul.
Khan kijelentette, hogy csak Londonban több mint félmillió munkahely függ Nagy-Britannia EU-tagságától.
A londoni polgármester-választási kampány idején Cameron élesen bírálta a Munkáspártot - a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erőt - Sadiq Khan jelöléséért. A kormányfő a londoni alsóházban a választások előtt kijelentette, hogy Khan rendszeresen mutatkozott szélsőséges nézeteket hirdető hitszónokok társaságában London főleg muszlimok lakta kerületeiben, és ez biztonsági kockázatot jelent.
Khan és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ezeket a vádakat rágalomkampánynak minősítette és visszautasította, munkáspárti képviselők pedig rasszizmussal vádolták a miniszterelnököt.
Khan azóta bebizonyította, hogy megfelel a kóser igényeknek, így senkinek nem lehet ellene kifogása.
(MTI nyomán)