A svájci falu simán kipengeti a pénzt a büdzséjéből.
Oberwil-Lieli lakosai szavazást tartottak, és arra jutottak, hogy nem akarnak migránsokat befogadni. A Zürich melletti svájci településen csak 2200-an laknak, de közülük 300-an milliomosok. Svájc összesen 50 ezer menekült befogadására készül, akiket országszerte kisebb csoportokban szeretne letelepíteni, Oberwil-Lieli azonban nem kér belőlük. A szavazáson a befogadás ellen 52 százalék szavazott, míg 48 százalék hajlandó lett volna elfogadni a 10 menekült jelenlétét.
Zoom
A brit Express tudósítása szerint a lakók szexuális zaklatástól és felfordulástól tartanak, és fontosabb nekik gyermekeik biztonsága, mint a polkorrektségnek megfelelés.
Andreas Glarner polgármester a Mail Online-nak nyilatkozva azt mondta, a szavazás tiltakozás volt a kvóta ellen, amit a svájci kormány erőltetett rájuk. „Igen, a szíriai menekülteknek segíteni kell, és jobban tudnak segíteni nekik az otthonukhoz közelebbi táborokban. Küldhetünk nekik pénzt, de ha itt szállásoljuk el őket, akkor rossz üzenetet küldünk” – mondta Glarner. "
Zoom
Andreas Glarner polgármester
A településnek átszámolva 85 millió forintot kell kifizetnie az elutasítás miatt, de ez kijön a gazdag falu éves költségvetéséből, már csak azért is, mert néhány tehetősebb lakos azt is felajánlotta, hogy külön befizet a büdzsébe emiatt, ha szükséges.
„Mit fognak dolgozni? Itt csak pár üzlet van és néhány farm, de munka tulajdonképpen nincs. Valószínűleg nem beszélik a nyelvünket, és ha gyermekeik is vannak, akkor az iskolában külön kell velük foglalkozni” – sorolta az érveit a polgármester.
(HVG nyomán)