Az amerikai Libertárius Párt Gary Johnson személyében választott elnökjelöltet kedden.
A jelölt mögé beállt a neokonzervatívok egyik vezéralakja is.
A párt a floridai Orlandóban tartott konvención döntött Gary Johnson, volt új-mexikói kormányzó indításáról, aki mindjárt kiválasztotta alelnökjelöltjét is, Bill Weld volt massachusettsi kormányzót. A két politikust azonnal támogatásáról biztosította Bill Kristol, a The Weekly Standard című lap főszerkesztője, akit a neokonzervatívok egyik vezéregyéniségeként tartanak számon.
A libertáriusok a kis államapparátus, az alacsony adók, és a felelős pénzügyi politika hívei. Mind Johnson, mind Weld a Republikánus Párt politikusaként volt kormányzó. A Republikánbus Párton belül egyébként van egy erős libertárius irányzat is. Elemzők szerint a libertárius elnökjelöltre szavazók a várható republikánus jelölttől, Donald Trumptól hódíthatnak el szavazókat. Valószínűleg ezzel magyarázható Trump dühös blogbejegyzése is, amellyel Kristol támogatását kommentálta. A New York-i ingatlanmágnás - miután kínos vesztesnek nevezte Kristolt - a Republikánus Pártot szólította fel, hogy legyen "okos és erős, s ha meg akarja nyerni a novemberi választást, akkor ne engedjen a fajsúlytalanoknak".
Megválasztása után Gary Johnson azonnal Donald Trumpot támadta, rasszistának minősítve Trump illegális bevándorlókra vonatkozó javaslatait. A konvención több résztvevő bírálta Trumpot a nemzetközi kereskedelmi egyezményekre és a nemzetbiztonságra vonatkozó álláspontjai miatt is.
Gary Johnson 2012-ben is indult az elnökválasztáson, szintén a Libertárius Párt elnökjelöltjeként, de a voksok kevesebb, mint egy százalékát kapta. Johnson most azt mondja: miután a két nagy párt várható elnökjelöltje egyaránt rendkívül népszerűtlen, ezért ezúttal nagyobb lehetőséget lát a maga és a pártja számára. A Libertárius Párt egyébként az egyetlen párt, amelyre a demokraták és a republikánusok mellett ötven államban szavazni lehet.
(MTI)