Európának jobban figyelembe kellene vennie a valós helyzetet a migrációról és a határok védelméről folytatott vitában, mondta a korábbi cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg hétfőn az Európai Dialógusok Konferenciáján.
A Schengeni Térségről szóló panel-beszélgetésen Karel Schwarzenberg, a konzervatív ellenzéki párt TOP 09 tiszteletbeli elnöke megállapította: a menekültek beáramlása miatt gyakran azok követelték a schengeni határok lezárását, akik visszautasították, hogy az EU hatásköre bővüljön és így képessé váljon arra, hogy ezt megtegye.
„Mai politikusainkkal ellentétben mi nem beszélgetnénk itt a schengeni határok lezárásáról addig, amíg Európának nincsenek ennek kivitelezésére alkalmas eszközei és intézményei” mondta Karel Schwarzenberg, utalva Európa valóságtól elrugaszkodott magatartására. „Azok, akik most azt kiabálják, hogy ’Védjék meg határainkat’, illetve, hogy ’Az EU hanyatlóban van’, ugyanazok, akik folyamatosan harcoltak az EU jogkörének kibővítése ellen. Ezért mondom: maradjunk a valóság talaján” - mondta az egykori külügyminiszter.
Miután nincs egy „Mr. Schengen”, az emberek szabad mozgásáról szóló megállapodást pedig országok kötötték, az EU nem tudja megvédeni a schengeni határokat, noha e területen is megpróbál aktív lenni, mondta Karel Schwarzenberg. Megítélése szerint ha az EU feladata lenne a schengeni határok megvédése, nagyobb beleszólást kellene kapnia a kül - és a biztonság-politikák alakításába is.
„A védelmi, kül-és biztonság-politikák bizonyos hatásköreit közösen kellene gyakorolni” mondta Karel Schwarzenberg. „Ha igényt formálunk valamilyen szolgáltatás ellátására, létre kell hoznunk a szükséges szervezeteket. Ha viszont gyűlöljük a szervezeteket és nem akarunk közös eszközrendszert, ne panaszkodjunk” tette hozzá.
Más részről viszont az EU-nak fel kellene adnia döntési jogait azokon a területeken, amelyeken nincs érdemi szerepe, mondta az egykori külügyminiszter. "Nem világos számomra, miért Brüsszelben kell döntést hozni arról, hogy egy finom juhsajt szlovák vagy lengyel név alatt szerepeljen-e az európai piacon” tette hozzá.
Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint az EU-nak közvetlen szomszédságában aktívabb kül-és biztonság-politikát kellene folytatnia. Iraki és afganisztáni tapasztalatait megszívlelve az USA geopolitikai aktivitása csökkent. Európa térségében emiatt egy hatalmi vákuum alakult ki. „Európának erősítenie kell kül-és biztonságpolitikájának közös elemeit. Ennek, véleményem szerint, nincs alternatívája” mondta a miniszterelnök.
„Meglepődve figyeltük az Európa szomszédságában kirobbant válságokat, Líbiában, Ukrajnában vagy Szíriában. Emiatt alakult úgy, hogy évekbe telt, mire valaki elkezdett foglalkozni a szíriai válsággal”.
Az Európai Dialógus harmadik konferenciáján, amelyet az Európai Unió Csehországi Képviselete a Kormányhivatallal és a Vaclav Havel Könyvtárral közösen rendez meg, újságírók, politikusok és tudósok vesznek részt.
A konferencia négy panelje az európai menekült-válság kérdéseit vitatja meg. A témák között szerepel a balkáni útvonal, a legfontosabb irány, ahonnan a migránsok Európába érkeznek, valamint Közép-Európa migrációval kapcsolatos magatartása.
(Figyelő)