Tel-Avivban több tízezer résztvevője lesz az idei köcsögmenetnek és a hozzá kapcsolódó „kulturális” eseményeknek. Izraelben azonban nem mindenki nézi jó szemmel az egészséges embereket provokáló mutatványt, s ezért sokan ellentüntetésre, sőt fizikai tettlegességre is készülnek. Az Izraeli Rendőrség mindenképpen szeretné megakadályozni azt, hogy megismétlődjön a tavalyi eset, amikor is Jeruzsálemben halálra késeltek egy vonuló leszbikát, hat másik másságost pedig megsebesítettek. A rendőrség az elmúlt órákban a pénteki esemény színhelyétől távol tartó parancsot küldött ki bizonyos személyeknek – írja a Jiszráél Há-Jom izraeli hírportál.
Zoom
A Kuruc.info jó szívvel ajánlja az izraeli programot a magyarországi zsidóságnak
Tel-Avivban, június 3-án, pénteken tartják meg a már hagyományosnak mondható vonulásos buziparádét. A provokatív fölvonulásra, illetve az azt megelőző és követő rendezvényekre a szervezők az idén is több tízezer ferde hajlamút várnak, de nemcsak Izraelből, hanem a világ minden részéből. Gazdasági szempontból a tel-avivi „büszkeség menete” és a rendezvények az izraeli vendéglátóipar számára az elmúlt években igazi aranybányának számított. Amint arról annak idején portálunk is beszámolt, tavaly a jeruzsálemi köcsögmeneten egy Jisáj Schlissel nevű ortodox zsidó, az komoly rendőri jelenlét ellenére is hátba döfött egy menetelő leszbikát, aki a kórházban belehalt a sebesülésébe, további hat ferde hajlamút megsebesített.
Zoom
Az ortodox ledöfi a leszbikát Jeruzsálemben (fénykép: AP)
Az rendőrség a titkosszolgálatokkal karöltve mindenáron szeretné megakadályozni, hogy pénteken Tel-Avivban megismétlődjön az, ami tavaly Jeruzsálemben történt. A köcsögvonulás résztvevőinek testi épsége védelmében a provokatív felvonulást ellenző ismert ortodox vallásos, illetve „szélsőjobboldali” személyeknek a rendőrség az elmúlt órákban az eseménytől való távol tartási parancsot küldött. A fokozott rendőrségi elővigyázatosság külön érdekessége, hogy a gyilkossággal végződött tavalyi köcsögmenet idején az a Mose Csiko Edri volt Jeruzsálem körzeti rendőrparancsnoka, aki most Tel-Avivban hasonló beosztásban van.
Hering J. - Kuruc.info