Folytatódtak szombatra virradóra a mentési műveletek a görögországi Kréta déli részén, Líbia partjainál viszont 117-re emelkedett a tengerből kihalászott holttestek száma.
A görög hatóságok pénteken jelentették, hogy Kréta közelében elsüllyedt egy Egyiptomból indult hajó, amelyen a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint legalább 700 ember tartózkodott. A legutóbbi információk szerint eddig legalább tíz ember tetemét találták meg a habokban, miközben 339 embert sikerült élve kimenteni a tengerből. A hatóságok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy több száz embernek még nincs nyoma.
A mentésben és az eltűntek keresésében szombatra virradóra a görög parti őrség két járőrhajója, két repülőgép és egy helikopter vesz részt, szerencsére az erős szél ellenére az enyhe időjárás is segítségükre van.
Zoom
Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én - fedélzetén a szokásos "nők és gyerekek" (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
A hatóságok csütörtökön találták meg a huszonöt méter hosszú, felborult hajót, amely valószínűleg szerdán vágott neki a Földközi-tengernek.
Líbia partjainál is halásznak
Az újabb jelentések szerint az éjjel már 117 holttestet emeltek ki a tengerből Líbia északnyugati partjainál, Zuára város közelében, ahol felborult egy migránsokat szállító hajó.
Korábbi értesülések szerint a hajón tartózkodók nagy része fekete afrikai volt. A halottak többsége nő, hat gyermek is életét vesztette a hajótörés során.
Az utóbbi hetekben több, migránsokat szállító hajó borult fel a Földközi-tengeren, az ENSZ információi szerint csak múlt héten 800 ember vesztette életét az Európába vezető veszélyes út során. Az IOM becslései szerint az idén már 194 ezer illegális migráns kelt ált a Földközi-tengeren, az afrikai országokból érkezők jelentős része Líbiából vág neki az Európába vezető tengeri útnak.
(MTI nyomán)
Korábbi híradásaink a két esetről: