Egy rendőrségi buszt robbantottak fel Isztambul belvárosában, a robbanásban legalább öten megsérültek.
Robbanás történt Isztambul belvárosában kedden egy rendőrségi jármű mellett a Vezneciler metróállomás közelében, többen megsebesültek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A detonáció a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre következett be. A helyszínre több mentőautót vezényeltek.
Zoom
Zoom
Zoom
A Guardian azt írja, egy rendőröket szállító buszt robbantottak fel egy távolról irányított bombával. Az elsődleges információk szerint legalább öten sérültek meg.
Egyes beszámolók szerint robbanás után lövöldözés is volt.
Frissítés: Legkevesebb 11-en meghaltak és 36-an megsebesültek
Pokolgépes támadást követtek el a török készenléti rendőrség egyik busza ellen Isztambulban. A legutolsó hírek szerint 11 halálos áldozata és 36 sérültje van a merényletnek.
A hatalmas pusztítás arra utalhat, hogy talán az Iszlám Állam állhat a merénylet mögött, ám amíg azt valamelyik szervezet nem vállalja hivatalosan is, felelőtlenség lenne bármit is mondani - mondta az isztambuli robbantásról az M1-en Georg Spöttle.
Isztambulban legkevesebb 11-en meghaltak és 36-an megsebesültek, amikor pokolgépes támadást hajtottak végre a belvárosában a készenléti rendőrség egyik járműve mellett. A merényletet Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre történt, a város szállodákkal teli kerületében.
A helyszínre több mentőautót vezényeltek, a környéket lezárták. A török sajtó szerint a merénylet a szakadár Kurdisztáni Munkáspártra vall, mert ők támadásaikkal elsősorban a török biztonsági erőket veszik célba. Isztambulban legutóbb a múlt hónapban volt hasonló merénylet, akkor 8-an sebesültek meg.
Egyelőre annyit tudni, hogy nagy valószínűséggel egy parkoló autót robbantottak fel távirányítással egy rendőrségi busz mellett, amely fel is borult, a detonáció pedig, látva a felrobbant járművet, iszonyatos erejű lehetett – kommentálta az isztambuli eseményeket az M1-en Georg Spöttle, aki szerint vagy a kurdok vagy az Iszlám Állam követhette el a merényletet.
A profizmus – tette hozzá biztonságpolitikai szakértő – mindenesetre arra utalhat, hogy talán inkább az Iszlám Állam állhat a merénylet mögött, ám amíg azt valamelyik szervezet nem vállalja hivatalosan is, felelőtlenség lenne bármit is mondani. Georg Spöttle, az M1 délelőtti műsorában arra is emlékeztetett: a mobil- és internethálózatot azért blokkolhatják a helyszínen, hogy megakadályozzák az esetleges újabb merényleteket.
2. frissítés: Négy embert őrizetbe vettek, hírzárlatot rendeltek el - Erdogan a kurdokat teszi felelőssé - a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett
Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe.
A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be a metropolisz belvárosában, az európai oldalon fekvő Vezneciler kerületben. A környék épületeiben komoly károk keletkeztek. A detonáció akkor történt, amikor a gépkocsi mellett a rendőrség két kisbusza elhaladt.
Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak. Az egyik elhunyt rendőr a legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik régebbi parlamenti képviselőjének a fia.
A hatóságok az incidensben érintett járműveket ponyvákkal takarták le, majd elszállították a helyszínről. Az esetre vonatkozóan a nyomozás lezárásáig hírzárlatot rendeltek el.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantást követően meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint “megbocsáthatatlannak” minősítette a merényletet, amelyért a Törökországban terrorszervezetnek tekintett szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé.
Mint fogalmazott: “az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet”. Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést – tette hozzá.
A török sajtó szerint is a PKK-ra vall a támadás, mivel más terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival ellentétben nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba, valamint akcióik során eddig csak ők rejtettek autóba pokolgépet Törökországban.
A PKK legutóbb május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban robbantott autóbombát hasonló módon egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A detonátort szintén távirányítóval hozták működésbe. Többször fordult már elő idén is ilyen típusú akció az ország délkeleti-részében, főként Diyarbakir tartományban, Isztambul belvárosában azonban ez volt az első alkalom. Az IÁ inkább öngyilkos merényletekkel fenyegeti a kis-ázsiai országot.
(MTI - HVG - Híradó)