A kazah rendőrség 13 iszlamista fegyverest ölt meg az eddigi összecsapásokban Aktobe városában - közölte kedden a kazah belügyminisztérium.
Az iszlamisták által végrehajtott három vasárnapi támadásban és az azóta zajló rendőrségi hajtóvadászatban eddig összesen 19-en vesztették életüket: három civil, három katona és 13 feltételezett terrorista.
A szélsőséges fegyveresek vasárnap támadtak egy katonai létesítményre és két fegyverboltra Aktobe városában.
A hatóságok hajtóvadászatot indítottak ellenük, és többször összetűzött velük. A jelentős olajexporttal rendelkező közép-ázsiai volt szovjet köztársaság történetének ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő, terroristákkal vívott összecsapás-sorozata.
A minisztérium közlése szerint a vasárnapi támadásban résztvevők mindegyikének személyazonosságát sikerült már megállapítani, s a kazah hatóságok erőfeszítéseket tesznek a még szökésben lévők felkutatására.
A tájékoztatás szerint a tettesek “nem a hagyományos vallási áramlatok követői”, többségük Aktobe vagy a megye lakosa. Nem zárható ki, arra készülnek, hogy illegálisan átlépjék Oroszország határát.
A hatóságok még 19 embert köröznek, a gyanúsítottak adatai felkerültek a közösségi honlapokra is. A területen mérsékelt szintű terrorkészültség van érvényben.
A kazah belügyminisztérium teljes személyi állománya készültségben van.
Aktobéban követték el 2011-ben az első öngyilkos merényletet Kazahsztán területén. Bár a kazah hatóságok gyakran számolnak be arról, hogy iszlamista szélsőségeseket kerítenek kézre, ők általában olyan emberek, akik iraki vagy szíriai utazást terveztek vagy valósítottak meg. Kazahsztánon belül viszonylag ritkák az erőszakos összecsapások.
(MTI)