Az ír miniszterelnök találkozna Donald Trumppal az amerikai politikus júniusban tervezett írországi látogatása alkalmával, ugyanakkor élne a lehetőséggel, és elmondaná a republikánusok várható elnökjelöltjének, hogy "rasszista nézeteket vall". Ezt maga a miniszterelnök mondta pénteken.
Enda Kenny a múlt héten az ír törvényhozás előtt elmondta: úgy véli, Trump “rasszista és veszélyes” megjegyzéseket tett választási kampánya során, hogy biztosítsa magának a republikánus párt jelöltségét.
Kenny pénteken újságírók unszolására elmondta: “Nem esne nehezemre találkozni Donald Trumppal”. Ugyanakkor az ír kormányfő hozzáfűzte, hogy nincs tervbe véve kettejük közötti találkozó.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a találkozón elmagyarázná-e, miért tartja Trump egyes kijelentéseit rasszistának, Kenny így felelt: “Természetesen. Örömmel tenném”.
Trump a múlt héten jelentette be, hogy a június 22. és 25. között Skóciába és Írországba tervezett útján ellátogat az írországi Doonbegben lévő golfpályájára is.
Trump tavaly botrányt keltett azzal a kijelentésével, hogy átmenetileg korlátozná a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba, válaszul a kaliforniai és párizsi iszlamista támadásokra.Ugyancsak botrányt keltőek voltak Trump azon megjegyzései, amelyeket az Egyesült Államokba érkező mexikói migránsok megállításával összefüggésben tett.
David Cameron brit miniszterelnök korábban “megosztónak, ostobának s helytelennek” nevezte Trump kijelentéseit.
(MTI)