Szétesőben az Iszlám Állam európai légiója: a főként francia, brit és német földről érkező dzsihadisták, zsoldosok egyre nagyobb számban dezertálnak. A kérdés, hogy a hazatérők tudják-e folytatni korábbi életüket? Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű.
Egyes információk szerint az elmúlt öt évben mintegy 27 ezer külföldi csatlakozott a szíriai polgárháborúhoz Malajziától Nagy-Britanniáig, Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja pedig úgy tudja, hogy 4-6 ezer európai harcol jelenleg is a konfliktuszónában, nagyrészt az Iszlám Állam kötelékében.
A szervezet vezetői hullanak, „remekbeszabott dróntámadások folynak” ellenük, ezen kívül „nagyon kapálózik az Iszlám Állam, új pénzforrásokat keres” – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat reggeli műsorában.
Elapadtak a forrásaik: vannak dzsihadisták, akik már csirkét árulnak a libanoni piacon, hogy pénzhez juttassák az Iszlám Államot. Hol van ez a valamikori műkincskereskedelemtől, az olajcsempészettől? – tette fel a kérdést a szakértő.
Pénz nélkül pedig nincs fegyvervásárlás és nincsen zsold sem. Zsold híján pedig "hazafelé" veszik az irányt az "európai" légiósok.
Zoom
Reszocializáció előtt
A tömeges dezertációt az Iszlám Állam megpróbálja meggátolni: a közelmúltban például 140 olyan embert kaptak el, akik biztonságos zónába akartak menekülni – azonnal kivégezték őket. Egy Boszniából származó terhes fiatal nőt pedig puskatussal vertek agyon „árulás” miatt – sorolta Georg Spöttle.
Kitért rá: nagyrészt már meghalt a terrorszervezethez korábban csatlakozott 700 "német" fiatal, de a „maradék”, ha hazatér, még potenciálisan veszélyes lehet. Bennük élhet még az „ideológia”, és akár a saját "hazájuk" ellen is fordulhatnak.
Aki egy teljesen idegen ideológiáért képes emberek fejét levágni, aztán posztolni az erről készült képet az Instagramon vagy a Facebookon, az nem is terrorista, „hanem inkább szociopatáknak nevezném, aki a vallási köntösbe bújtatja a gyilkolási vágyát” – fogalmazott, hozzátéve: a társadalmat mindenképpen meg kell védeni tőlük.
Ráadásul egy másik nagy probléma még évekig várathat magára: szinte biztos, hogy a hazatérteknél bekövetkezik a poszttraumatikus stressz szindróma, amikor a valamikori katonák rádöbbennek, hogy mit követtek el, hogy ártatlan embereket öltek.
Őket később „terápiára kell küldeni, reszocializálni kell” – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben Georg Spöttle. Ennek fényes kilátásai lehetnek az önként és dalolva gyilkolni induló barbárok tömegeinél, de legfeljebb majd felcsapnak eurokonform erőszaktevőnek, és kapnak érte pár mecsetet jutalmul.
(Híradó nyomán)