Az izraeli hadsereg szombatra virradóra lerombolta egy fiatal palesztin merénylő családjának a házát a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta faluban. Szemtanúk szerint a kétemeletes épületet buldózerek döntötték romba a hét családtag jelenlétében. A hadsereg szóvivője szerint ellenállást nem tanúsítottak.
A szerdai lövöldözést a Hamász vállalta magára. Izrael 83 ezer ramadánra érkezőt nem enged be.
A feszültség azután éleződött ki megint az izraeli hatóságok és a palesztinok között, hogy két palesztin lövöldöző szerda éjjel Tel-Aviv központjában megölt négy izraeli civilt és további tizennyolc embert megsebesített. A merényletre Benjámin Netanjahu miniszterelnök határozott választ ígért és a házrombolások felújításával fenyegetőzött.
Zoom
Az állami terror bevett eszköze
Jattában - ahonnan a szerdai merényletet két elkövetője is érkezett - egy 15 éves palesztin fiatal családjának a házát rombolták le. A fiú januárban a ciszjordániai Otniel településen agyonlőtt egy 38 éves izraeli ápolónőt, hat gyermekének a jelenlétében. (Azt az Index nem hangsúlyozza, hogy Otniel egy illegális zsidó telep a palesztinok megszállt földjén - a szerk.) Az eset mélyen megrázta az izraeli közvéleményt, Netanjahu pedig ezután jelentette be, hogy lerombolják a terroristák házait. A házrombolások ugyanakkor sokan hevesen bírálják, mert úgy gondolják, hogy ezzel kollektív bűnösséget mond ki az izraeli állam, ami megengedhetetlen. (Mennyivel más a helyzet, ha a zsidó bűnökről mer valaki beszélni, vagy ellenzi a problémás "menekültek" Európát ellepő áradatát. Kollektíven bűnös csak a zsidó ellensége lehet, legyen szó holovádakkal sakkban tartott európai népekről vagy az elnyomott palesztinokról - a szerk.)
A házrombolások mellett az izraeli kormány máshogy is bünteti a palesztinokat a szerda merényletek után:
  • a hatóságok felfüggesztették a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, akik az Izraelben élő családtagjaikat akarták meglátogatni a ramadán idejére, és akiknek előzőleg már megadták ezt az engedélyt.
  • visszavonták az engedélyt 500 gázai palesztintól, hogy az ünnep alatt meglátogathassák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet,
  • és bevonták kétszáz gázainak a ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak a gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.
Zoom
A biztonsági erők emellett felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét is. Az izraeli katonai rádió utalt arra, hogy várhatóan lerombolják a két merénylő családjának a házait is.
(Index)
Korábban írtuk: