Szíria messze van a konfliktus befejezésének bármilyen távlatától - jelentette ki Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke egy svájci lapnak.
A Sonntagsblick című újságban vasárnap közölt interjúban Maurer kifejtette, a konfliktus dinamikáját tekintve nem tűnik úgy, hogy a háború hamarosan befejeződne.
A damaszkuszi központi kormányzat ellen 2011-ben kirobbant felkelés óta a háborúban több mint 280 ezer ember meghalt, több millió vált menekültté. Február 27-én az országban az Egyesült Államok és Oroszország által kezdeményezett fegyvernyugvás lépett életbe, amelyet azonban számtalanszor megsértettek, a béketárgyalások pedig holtponton vannak.
Ez utóbbival kapcsolatban Maurer kifejtette, ami történt az nem teljes tűzszünet, inkább részleges fegyvernyugvás. Elismerte ugyanakkor, hogy egyes körzetekben nincs harc. Ez azonban nem érte el azt a kritikus mértéket, hogy stabilizálja az egész országot. "Egy csepp az óceánban. Abban segített, hogy egy kis reményt adjon az embereknek" - hangoztatta.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a hatodik évébe lépett háborús konfliktus a világ legsúlyosabb és legösszetettebb humanitárius válsága. Az ország infrastruktúrája nagy részben összeomlott. Feltehetően ezzel is magyarázható az, hogy a szíriai konfliktus miért váltotta ki a lakosság ekkora mértékű elvándorlását - fejtette ki az ICRC vezetője.
(MTI)