Több százan sorakoztak fel véradásra vasárnap a floridai Orlandóban, hogy így segítsék a város egyik buzibárjában elkövetett mészárlás több mint ötven sebesült áldozatát, a homokos férfiak azonban egy amerikai szövetségi szabályozás miatt nem vehetnek részt a segítő szándékú akcióban.
Zoom
A véradó központokat működtető OneBlood szervezet azt mondta, a közösségi médiában számos magánszemély és egy "melegjogi aktivista csoport" által is megosztott információk ellenére – miszerint a központok a ferde hajlamú véradókat is fogadják – az előírások nem változtak.
Tavaly decemberben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) ugyan feloldotta a homokos és biszexuális férfiakra vonatkozó, három évtizede érvényben lévő tiltását, életbe léptette azonban azt az előírást, amely a véradási folyamatból azokat a ferde hajlamú férfiakat zárja ki, akik előző évben szexuális kapcsolatba kerültek egy másik férfival.
Hasonló szabályozás van érvényben Ausztráliában, Japánban, az Egyesült Királyságban és több más országban is.
"Melegjogi aktivisták "szerint ez az előírás továbbra is megerősíti az AIDS tömeges megjelenésének kezdetei idején elterjedt, homárokkal  kapcsolatos "sztereotípiákat".
Az adományozott vért minden esetben szűrővizsgálatoknak vetik alá, például az AIDS betegséget okozó HIV-vírus kimutatására.
(MTI nyomán)