Katarban egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek hétfőn házasságon kívül létesített nemi kapcsolat miatt egy holland nőt, aki azt állította, hogy megerőszakolták. A március óta fogva tartott 22 éves, Laura néven azonosított elítéltet a hétfői bírói határozat értelmében kiutasítják a Perzsa-öböl menti emírségből, s átszámítva csaknem 230 ezer forintos bírság fizetésére kötelezik.
A holland nagykövet az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak elmondta, hogy az utrechti nőnek nem kell letöltenie büntetését, és a napokban hazatérhet Hollandiába.
Az ügyben vele együtt elítélt férfi, a szíriai Omár Abdalláh al-Hasszán büntetése 100 ostorcsapás a házasságon kívüli szexuális kapcsolatért, további 40 ostorcsapás pedig “az alkoholfogyasztásért”. Katarban mindkettőt tiltja a törvény.
A holland nő szabadon engedését és az ellene hozott ítéletet megerősítette a holland külügyminisztérium szóvivője.
A nő még márciusban egy barátjával turistaként érkezett Katarba.
Az incidens a fővárosban, Dohában, egy elegáns szálloda bárjában történt, ahol kísérőjével italozott. Míg táncolt, valószínűleg valamilyen kábítószert keverhettek az italába, mert röviddel azután, hogy ivott belőle, nem érezte jól magát.
A következő momentum, amelyre emlékezni tudott, már az volt, hogy egyedül ébredt fel egy teljesen ismeretlen lakásban, ruhája le volt tépve, és rájött, hogy megerőszakolták – mondta el korábban Brian Lokollo, a lány ügyvédje az AP amerikai hírügynökségnek. Miután a nő a rendőrségnek jelentette a történteket, azonnal őrizetbe vették. A közösségi médiában kampányt indítottak szabadon engedéséért.
Dohában rendezik meg 2022-ben a labdarúgó-világbajnokságot, amely minden bizonnyal a szigorú helyi törvényeket nem ismerő nyugatiak tízezreit vonzza majd a kicsi, Perzsa-öböl menti országba.
Az 1,6 millió lakosú Katarban alkohol csak a luxusszállodákban és a nemzetközi repülőtéren lévő vámmentes üzletekben kapható, illetve egyetlen kormányzati üzletben vásárolhatnak még alkoholos italokat a nem muszlim bevándorlók, de ahhoz előzőleg engedélyt kell szerezniük munkaadójuktól.
A holland nőéhez hasonló esetek már más Perzsa-öböl menti országban is történtek.
Egy ausztráliai nőt az Egyesült Arab Emírségekben 2008-ban nyolc hónapra bebörtönöztek, miután a rendőrségen jelentette, hogy csoportos nemi erőszak áldozatává vált egy szállodában. 2013-ban Dubajban egy megerőszakolt norvég nőt 16 hónap szabadságvesztésre ítéltek házasságon kívül létesített szexuális kapcsolat miatt, igaz, végül megkegyelmeztek neki és elhagyhatta az országot.
(MTI)