Az iraki hadsereg elfoglalta szombaton a legnagyobb helyi kórház épületét Fallúdzsában, amelynek központját előző nap hódította vissza az Iszlám Állam fegyvereseitől. A katonák folytatják a hadműveleteket, a város 80 százaléka már a kezükön van.
Az iraki különleges erők pénteken kitűzhették a nemzeti lobogót a Fallúdzsa központjában lévő kormányzati épületegyüttesre, ahonnan heves harcok után sikerült kiűzni a dzsihadistákat. A hadsereg előzőleg felszabadította a déli városrészt, aminek köszönhetően több mint 30 ezer civil tudott elmenekülni onnan. Félő viszont, hogy Fallúdzsa központjában még mindig több tízezren lehetnek, akiket az Iszlám Állam élő pajzsként használhat.
A hadsereg katonái rendkívüli körültekintéssel közelítették meg a központi kórház épületét, mivel attól tartottak, hogy az Iszlám Állam tagjai élő pajzsként használhatják az ott lévő betegeket is. Szombaton azonban a hadsereg erőinek sikerült átvenniük a kórház feletti ellenőrzést. Az épületben nem találtak betegeket.
Haider al-Obeidi dandártábornok, a hadsereg egyik parancsnoka az AP hírügynökségnek elmondta: folytatódnak a harcok a város még dzsihadista kézen lévő negyedeiben, és ezekben a körzetekben az amerikai és iraki harci gépek mérnek csapásokat az Iszlám Állam orvlövészeire és más állásaira. A rendőrök a város már visszafoglalt részében felszedik az otthagyott robbanószereket, telepített aknákat. A tábornok szerint a hadsereg a város területének immár 80 százalékát ellenőrzi, a hadsereg most a két északi külváros, Surta és Golán irányában próbál tovább haladni.
A Bagdadtól alig 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsát 2014-ben foglalták el a dzsihadisták. Az iraki hadsereg májusban indított nagyszabású offenzívát a város visszaszerzésére. A hadműveletet a levegőből az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg légiereje folyamatosan támogatta.
Fallúdzsa a második legnagyobb olyan város az országban, amely az Iszlám Állam kezén van. Az AFP szerint a hadsereg "erőre kapott" Fallúdzsa részleges felszabadításától, és felújította hadműveleteit az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul visszavételére.
(MTI)