Két órával az első sikertelen kísérlet után egy második, feltehetően szintén Muszudan típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea. A rakéta körülbelül 400 kilométert repült – jelentette a dél-koreai hadsereg szerdán.
Az első rakétatesztet szerda kora reggel, helyi idő szerint hajnali hat, közép-európai idő szerint éjfél körül hajtották végre az észak-koreai Vonszan város közelében. A dél-koreai vezérkar és az Egyesült Államok hadserege is közölte: a kilövés sikertelen volt.
Úgy tudni, körülbelül 150 kilométert repült a rakéta, és a Japán-tengerbe zuhant.
A második rakétakilövés két órával később volt. A dél-koreai hadsereg nem erősítette meg, hogy a rakétateszt sikeres volt, de közölte: a rakéta nagyjából 400 kilométert repült, majd ugyancsak a Japán-tengerbe zuhant. A Hszinhua hírügynökség megjegyezte: a dél-koreai hadsereg szerint sikeresnek minősíthető egy kilövés, ha a rakéta legalább 300 kilométert repül. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint azonban 500 kilométer megtétele szükséges ahhoz, hogy sikeresnek minősüljön egy ballisztikus rakéta kísérleti kilövése.
Az Egyesült Államok és Phenjan is egyelőre értékeli a második kilövés eredményét.
A dél-koreai elnöki hivatal biztonsági tanácskozást hívott össze a kísérletek miatt.
Japán elítélte a rakétatesztet, és jelezte, hogy Észak-Korea ismét megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Nakatani Gen japán nemzetvédelmi miniszter közölte: a rakétakilövések "komoly provokációk", amelyeket nem lehet tolerálni, és nem zárható ki, hogy Észak-Korea további hasonló lépéseket tesz. Ezzel arra utalt, hogy a tesztkilövéseket a koreai háború kirobbanásának (1950. június 25.) közelgő évfordulójára időzítette Phenjan.
Muszudan rakétával Észak-Korea még nem tudott sikeres kísérletet végrehajtani. Idén eddig áprilisban háromszor, májusban egyszer, júniusban pedig így kétszer próbálták meg a kilövést dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint. A szerda reggeli kilövések az ötödik, illetve a hatodik ilyen kísérletek voltak az idén.
Szakértők azt mondják: szokatlan, hogy rakétakísérletek ilyen gyorsan kövessék egymást. A dél-koreai állami tudományos és műszaki egyetem egyik kutatója korábban úgy vélte, hogy valószínűleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt feldühítették a kudarcba fulladt próbálkozások, és türelmetlen.
A dél-koreai média úgy tudja: az északiaknak 20-30 Muszudan rakétájuk lehet. Először 2007-ben próbálták ki ezt a típust.
(MTI)