Huszonnégy órára őrizetbe vette kedd éjszaka az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Constantin Bungaut, a Nagyváradi Egyetem rektorát – közölte a Vocea Transilvaniei hírportál.
A DNA ugyanakkor Floarea Chipeát, a társadalomtudományi szak volt dékánját, Marin Dindelegan helyi papot és feleségét, Camelia Dindelegan pszichológust, a felsőoktatási intézmény oktatóját is őrizetbe vette. A nyomozók csúszópénz átadásával, illetve elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítják az érintetteket.
A DNA szerdai közleményében rámutatott: 2015 júniusában és augusztusában, valamint idén januárban az akkor még dékán Chipea Floaret összesen 8640 lej (kb. 600 ezer Ft) értékben vesztegette meg a Dindelegan család, amely egyrészt arany ékszerekkel és egy pár csizmával fizette le Floaret, másrészt építkezési anyagokat vásároltak, és felújíttatták családi házának egy részét. A dékán cserébe azt ígérte: elintézi, hogy az egyetem által szervezett versenyvizsga nyomán Camelia Dindelegant alkalmazzák a felsőoktatási intézményben.
A Dindelegan család Constantin Bungau rektort is megvesztegette: tavaly decemberben és idén januárban két pár arany mandzsettagombot, egy ezüstözött ikont, egy parfümöt és egy nyakkendőt adtak át az egyetem vezetőjének, akinek ugyancsak annak érdekében kellett közbenjárnia különböző bizottságoknál és vezető beosztású személyeknél, hogy a versenyvizsga nyertese a pszichológus legyen. Camelia Dindelegan férjével közösen a vizsgát felügyelő bizottság tagjait is különböző javakkal fizette le.
A korrupcióellenes ügyészség március végén tartott házkutatást az egyetem irodáiban és magánlakásokban, összesen nyolc helyszínen. A vádhatóság akkor közleményben tájékoztatott arról, hogy 2015–2016-ban elkövetett korrupciós ügyben nyomoznak.
Constantin Bungau március végén úgy nyilatkozott: az irodáját és a társadalomtudományi szak helyiségeit is átkutatták. A rektor elismerte, hogy a nyomozás Camelia Dindelegan professzorként történt alkalmazása kapcsán zajlik, de arról nem volt tudomása, hogy ő is gyanúsított lehet.
(Krónika)