New Yorkban, San Franciscóban, Chicagóban és több kisebb amerikai városban tartották meg vasárnap a szokásos évi buzivonaglást, amelyen megemlékeztek a floridai Orlando köcsögbárjában két héttel ezelőtt egy buzulmán által elkövetett tömegmészárlásról is.
A legnagyobb tömegek New Yorkban és San Franciscóban jelentek meg, ebben a két nagyvárosban nagy lélekszámú ferde hajlamú közösség él.
Az évente szokásos menet a normalitás ellen New Yorkban az orlandói áldozatokra emlékező egyperces néma csenddel kezdődött. A menet, amelyben részt vettek motorosok is, az Ötödik sugárúton vonult, a járdákon sok rokonszenvező agyhalott szivárványszínű zászlókat lobogtatva köszöntötte őket. Néhányan "Mi orlandóiak vagyunk" feliratú táblákat tartottak a magasba. Mindenütt érzékelhetően növelték a biztonsági intézkedéseket, az utcákat ellepték a rendőrök, a terrorellenes egységek, a bombákat szimatoló kutyák, a levegőben pedig rendőrségi helikopterek pásztáztak.
San Franciscóban először fordult elő, hogy a megjelenteket - még a nézelődőket is - fémdetektorokkal vizsgálták át, és Chicagóban is kétszázzal több rendőrt vezényeltek az utcákra.
A vasárnapi "parádék" előtt, még pénteken Obama elnök a Stonewall Inn nevű, New York-i szállodát és homárbárt a buzijogok "első nemzeti emlékművévé" nyilvánította, mivel egy 1969-es itteni rendőri razzia nyomán született meg a köcsögpluszjogi mozgalom. 1969-ben ebben a manhattani Greenwich Village negyedben lévő épületben razziát tartottak, majd hónapokig tartó zavargások robbantak ki, s ezt az eseményt tartják a buzijogi mozgalom kezdetének az Egyesült Államokban. A zavargások emlékére 1970 óta minden évben a zavargások kezdetének napja (1969. június 28.) körüli vasárnapon buzifelvonulásokat tartanak az amerikai városokban. Magát az eredeti épületet egyébként még 1969-ben bezárták, de 1990-ben a nyugati szárnyában Stonewall néven ismét megnyílt a bár, 2007-ben pedig visszavette eredeti nevét is.
A vasárnapi New York-i rendezvény kezdetén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója bejelentette: a Stonewall Inn az állam történelmi emlékhelye lesz, és New York emlékművet emel a "gyűlölet és az intolerancia" valamennyi áldozatának, beleértve az orlandói áldozatokat is.
(MTI nyomán)