A bázeli hatóságok visszautasították két muzulmán lány állampolgársági kérelmét, mert nem voltak hajlandók az iskolai úszásban részt venni, és a bentlakásos táborokba sem mentek el. A hatóságok emiatt "integrálásra alkalmatlannak" nyilvánították őket.
Kiszivárgott egy tavalyi incidens a svájci SRF csatornán, melynek főszereplői, egy 12 és egy 14 éves muzulmán lány vallási okokból veszítették el svájci állampolgárságukért folytatott küzdelmüket – írja a The Local.
A bázeli hatóságok komolyan veszik a migránsok integrálását: ahhoz, hogy valaki a társadalom teljes jogú tagjává válhasson, a svájci oktatási rendszer minden egyes követelményének meg kell felelnie. Rengeteg svájci iskolában kötelező az úszás testnevelésórán – a lányok ezen nem voltak hajlandók megjelenni és részt venni, és a bentlakásos táborba sem mentek el.
“Aki nem teljesíti a követelményeinket, megszegi a törvényt, így nem integrálható” – jelentette ki Stefan Wehrle, a bevándorlók integrációjával foglalkozó egyik bizottság elnöke.
A svájci bíróságok már korábban is lecsaptak számos muszlim családra hasonló incidensek miatt. Két fiút azért rúgtak ki egy iskolából, mert nem akartak kezet fogni a női tanítókkal.
A bíróságok mottója a mai napig változatlan: az integráció felülírja a vallást. Azonban a két lány esete az első olyan incidens, melynek következményeként állampolgárságot tagadtak meg valakitől ilyen indokkal, kommunális hatóságok közbenjárásával.
(Híradó)