Az angol nyelv a brit népszavazást követő hivatalos kilépés után elveszíti hivatalos státuszát, és nem tartozik majd az uniós nyelvek közé.
Az angol egyike az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének – az Egyesült Királyság hivatalos nyelveként került be az uniós nyilvántartásba, így a britek hivatalos távozásával le lehet radírozni a listáról – írja a Politico.
“Létezik egy rendelet, ennek megfelelően minden uniós tagország megjelölhet egy hivatalos nyelvet. Az írek a gael nyelvet, a máltaiak a máltait, az Egyesült Királyság pedig az angolt regisztrálta” – mondta Danuta Hübner, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának vezetője és kiemelte, hogy attól, hogy az angol domináns, a köztisztviselők által leginkább használt nyelvévé vált az elmúlt évtizedek alatt, még nem jelenti azt, hogy meg lehet őrizni hivatalos pozícióját.
Létezik egy jogi kiskapu
Csak a 27 maradék uniós országnak egyhangú döntésével változtathatják meg az említett rendeletet, ám a leválás okozta feszültségek után nem lesz könnyű közös nevezőre jutniuk.
Az amúgy francia nyelven írt rendeletben azonban található egy jogi kiskapu: sehol sincs leírva, hogy egy országnak csak egyetlen hivatalos nyelve lehet. Így valószínű, hogy Nagy-Britannia távozása esetén is az unióban maradhat az angol nyelv.
(Híradó)