Skócia Európai Unió melletti elkötelezettségét hangsúlyozta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott megbeszélését követően. A skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon.
Zoom
Brüsszelbe indulása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén.
A brit EU tagság feladását ellenző kormányfő Skócia álláspontját kívánta ismertetni az uniós központi intézmények vezetőivel tervezett megbeszélésén, hat nappal az után, hogy az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) lakosságának többsége népszavazáson lemondott az ország uniós tagságáról. A királysághoz tartozó Skóciában a szavazók 62 százaléka támogatta az Egyesült Királyság EU-ban maradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre.
A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is “eltávolítanák” az európai közösségből.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közölte: a találkozó célja a tájékoztatás volt. “Meghallgattatott és tudomásul vétetett” – tette hozzá a parlamenti elnök.
Sturgeon nem hivatalos az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott tárgyalását követően a nap folyamán találkozik még Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.
(MTI)
Korábban írtuk: