Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte a török néppel való együttérzését az isztambuli terrortámadás miatt - közölte szerdai sajtóértekezletén Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Putyin a moszkvai német nagykövetség iskoláját felkeresve beszélt erről. Az orosz elnök a nap folyamán telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, a párbeszéd tartalmáról a szóvivő egy későbbi időpontban ígért tájékoztatást.
Mindez néhány napja még elképzelhetetlen lett volna, ám a héten Erdogan üzenetben kért elnézést Putyintól a török légtérbe hatoló orosz vadászgép tavaly őszi lelövéséért.
Peszkov hangsúlyozta: fokozni kell az erőfeszítéseket a közös ellenség, a terrorizmus ellen.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebookon azt írta, hogy a fájdalom közös, és csak a terrorizmus elleni közös fellépés, valamint "a terroristák mérsékeltekre és nem mérsékeltekre való felosztásának elutasítása" ad esélyt a világnak a túlélésre. A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy az isztambuli "pokoli mészárlás" áldozatai különböző világlátású és meggyőződésű emberek, és leszögezte, hogy a terrorizmusnak nincs se nemzetisége, se vallása.
Konsztantyin Koszacsov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnöke ugyancsak úgy vélte, a terrortámadás Törökországnak azon erőfeszítései ellen irányul, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal és Izraellel. Szerinte Ankarát arra "figyelmeztették", hogy ne kapcsolódjon be egy egységes terrorellenes frontba, főként ne Oroszországgal együtt.
(MTI - HVG)