A Svédországban tavaly beadott 163 ezer menedékkérelemből várhatóan 80 ezret vissza fognak utasítani - jelentette be a Svéd Bevándorlási Hivatal vezetője.
A menedékkérelmük elbírálására váró migránsok felének visszautasítását javasolta Anders Danielsson bevándorlásügyi vezető a svéd fennhatóságú Gotland szigeten tartott éves politikai-tudományos találkozó, az Almedalen hét első napján – írja a The Local.
Danielsson elmondta, hogy számításai szerint a jelentkezők felét fogják elutasítani, de a döntésben fontos szerepet játszik majd a bevándorlók nemzetisége és a szülőföldje is. A szíriai válság óta a kérelmek 70 százalékát elfogadták, de az eritreai és szíriai 100 százalékos arányú befogadásával ellenben a szomáliai, afgán és iraki migránsok már nem jártak ilyen jól.
Danielsson tervét később Anders Ygeman svéd belügyminiszter is megerősítette, aki még januárban hangoztatta, hogy a “kéretlen” migránsok hazaszállítására charterjáratokat is bevetnek, ha szükségét látják. A fél évvel ezelőtti menetrendben az szerepelt, hogy szülőföldjükre, vagy az első regisztrált uniós országba viszik majd őket vissza.
A tavalyi 163 ezres számhoz képest 2016-ban még “csak” 15 ezren adták be kérelmüket a svéd menedékjog megszerzésére. A számok akkor kezdtek rohamosan csökkenni, mikor megerősítették a határvédelmet és személyi igazolvány bemutatására kötelezték az átkelőket.
Emellett a most július 20-án életbe lépő szigorított menedékjogi szabályok is tovább bonyolítják a kérelem beadásának feltételeit: állandó menedékjog helyett csak 3 éves átmeneti tartózkodási kérelmet igényelhetnek, és a november 24-e után érkezők nem kérhetnek megkülönböztetett menedékjogi elbírását családtagjaik számára, azaz problémás lesz a családegyesítés is.
(Híradó - The Local nyomán)
Kapcsolódó: