Támogatni kell a menedékkérők és a menekültek munkába állását a befogadó országokban, mert az egyrészt segítene az érintettek emberi méltóságának helyreállításában, másrészt enyhítené a központi költségvetés terheit - hangsúlyozta az Európai Parlament (EP) strassburgi plenáris ülésén kedden elfogadott állásfoglalás.
A 486 igen szavazattal, 189 ellenében és 28 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a lakhatáshoz, az oktatáshoz, a szociális védelemhez és a munkaerőpiachoz való hozzáférés megkönnyítése fontos szerepet játszik "a menekültek önértékelésének helyreállításában", és lehetővé teszi számukra, hogy önfenntartók és gazdaságilag függetlenek legyenek.
A képviselők leszögezték, a “menekültek társadalmi befogadásának dinamikus, kétirányú folyamatnak kell lennie, ahol mindenkinek megvannak a jogai és kötelességei, és ahol a folyamat önszabályzó módon alkalmazkodik a valós helyzethez”.
A nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt írták, hogy a "menekültek" integrációja során nagy hangsúlyt kell fektetni a nyelvtanulásra, az érintettek önállósodása érdekében pedig fontos “korán és tisztességesen felmérni készségeiket és elismerni, érvényesíteni képesítéseiket”.
“Mivel néhány tagállamban és régióban még mindig riasztóan magas a fiatalkori és tartós munkanélküliség, a menekültekre és menedékkérőkre irányuló intézkedések során nem használhatók fel olyan pénzügyi források, amelyeket más hátrányos helyzetű csoportokra vonatkozó programokra szántak (…) A képviselők elutasítják, hogy a menekültek számára külön munkaerőpiacot hozzanak létre, és támogatják, hogy a mindenkori nemzeti minimálbér rájuk is érvényes legyen” – olvasható az állásfoglalásban.
Fidesz: a baloldal az EU-s álláskeresőkkel szemben a migránsokat akarja előnyben részesíteni
Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint “a baloldali többség újra színt vallott: az EU-s álláskeresőkkel szemben a migránsokat akarja előnyben részesíteni; a demográfiai kihívás kapcsán a gyermekvállalás és a családok támogatása helyett a bevándorlást támogatja”. Hangsúlyozta, az unióban 21 millió munkanélküli van, sokan fiatalok, a “kényszerbetelepítés az ő kilátásaikat csökkenti”. “A Fidesz-KDNP ezt a politikát nem tudja támogatni” – tette hozzá.
A DK-nak persze tetszik
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője ezzel szemben azon véleményének adott hangot: “az európai polgárok érdeke, hogy az Európába érkezett menekültek minél gyorsabban elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon és adófizető polgárokká váljanak”. Szerinte “ez jó a gazdaságnak, újabb munkahelyeket teremt, és növeli a sikeres társadalmi integrációjuk esélyét is”.
Balczó Zoltán, a Jobbik európai parlamenti képviselője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy “a jelentés azon az illúzión alapul, hogy a bevándorlók integrálhatók az európai társadalomba, kultúrába”.
(MTI nyomán)