A bécsi székhelyű Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy mostantól nem számít diszkriminatív lépésnek, ha az osztrák cégek arra utasítják dolgozóikat, hogy fejkendő nélkül végezzék munkájukat – írja a The Local.
A döntés egy muszlim vallású osztrák nő munkahelyi peréből született, aki már az incidens előtt abayában, azaz iszlám női ruhában dolgozott, de úgy döntött, újabban olyan fejkendőt is felvesz, amely eltakarja az arcát. Állítása szerint főnöke már korábban is "diszkriminálta" öltözködése miatt, melyet elmondása szerint a férfi csak “etnikai ruhakísérletként” emlegetett.
A Legfelsőbb Bíróságon elismerték, hogy valóban megkülönböztetés áldozata lett, egyes feladatokkal nem őt keresték meg, és többször is sértő megjegyzéseket intéztek irányába.
A fátyollal kapcsolatban azonban pert vesztett a nő. A bíróság döntésének értelmében bármely osztrák munkaadó megtilthatja alkalmazottjának a fátyol viseletét, ha az problémákat görget a kollégák közti kommunikáció útjába. Ugyanez vonatkozik az alkalmazottak és az ügyfelek közötti kapcsolatra is.
A döntésben az is szerepel, hogy a fedetlen arc a kommunikáció egyik vitathatatlan alapelve Ausztriában, így a nő elbocsátása teljesen legális volt. A "sérelmekért" igényelt 7 ezer euróból azonban 1200-at így is megkapott a nő.
(Híradó)