A hét elején az osztrák-magyar határ hegyeshalmi szakaszán mindkét oldalon hatalmas, helyenként 30 kilométeres dugó alakult ki a fokozott határellenőrzések miatt. Az osztrák belügyminiszter szerint a magyar hatóságoknak nem volt joguk ellenőrizni a Magyarország felé utazókat, ezért bekérette a bécsi nagykövetet.
"A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést" – mondta a Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.
Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt 30 kilométeres kamionsor alakult ki Hegyeshalomnál hétfőn és kedden. A teherautóknak mintegy hat órát kellett várniuk az Ausztriába történő belépésnél, Sopron és Kelénpatak között a várakozási idejük egy óra volt. Hasonló volt a helyzet egy nappal korábban is; akkor is kb. 20 kilométeres sor alakult ki az M1-esen.
Az autósok sem jártak jobban. Helyenként a belső sávon is akadozott a forgalom, ezért az Ausztriába tartóknak azt javasolta a rendőrség, hogy válasszanak más útvonalat. És mivel a magyar hatóságok is ellenőrizték a Magyarországra beutazókat, ezért a határátkelők mindkét oldalán hatalmas torlódás alakult ki.
A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon – például a B10-es úton – is zsúfolt lett a forgalom.
A burgenlandi rendőrség tájékoztatása szerint a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.
Az újság információi szerint a burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 bevándorlót fogtak el.
A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.
Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 "menekültet" tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mi módon érkeztek az országba.
A dpa német hírügynökség szerda délután az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a két ország – mint fogalmazott – enyhíteni igyekszik a kialakult feszültséget. Ezért munkacsoportokat állítanak fel, amelyeknek jövő hétig megoldásokat kell kidolgozniuk a kialakult problémára – idézte a dpa a szóvivőt.
Frissítés: ORFK: nem volt jogtalan
A július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része a volt hegyeshalmi határátkelőnél zajló közlekedésbiztonsági ellenőrzés - reagált az ORFK szerda este az MTI megkeresésére, miután Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter előző nap kijelentette: a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon.
A legforgalmasabb út, az M1-es autópálya a kiemelt tranzitjellege miatt fokozottan érintett a balesetekben, ezért rendszeresek a közlekedés biztonságát szolgáló ellenőrzések – tudatták.
Az ORFK hangsúlyozta: a közúti szállítással kapcsolatos, a közlekedésbiztonságot közvetlenül veszélyeztető jogsértések (a vezetési és pihenőidő megtartásának elmulasztása, a nem megfelelő műszaki állapotú járművel közlekedés) megelőzése érdekében szükséges a tehergépjármű-forgalom rendszeres ellenőrzése.
Az ellenőrzések a következő napokban is folytatódnak, az így keletkezett adatokat a rendőrség folyamatosan értékeli, az ellenőrzésről, annak időtartamáról kockázatelemzés alapján dönt – jelezték.
(MTI nyomán)