Az északnyugat-szíriai Mánbidzs városát 2014 óta megszálló Iszlám Állam ellen néhány héttel ezelőtt amerikai légi támogatással támadást indított a Kurd Népvédelmi Egységek nevű katonai szervezet. A mintegy százezres város polgári lakossága a kutyaszorítóba került iszlamisták várható bosszúja elől menekülve pánikszerűen igyekszik elhagyni a települést. Tegnap az amerikai légierő két különböző helyen csapást mért a dzsihadisták ellen harcoló kurd fegyveresek állásaira – jelenti az El-Mászdár el-'Árábi hírportál.
Zoom
Mánbidzs város meghódítását ünneplik az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben (fotó: Aleppó Vilájet)
Az Aleppó kormányzóság területén levő Mánbidzs városát az Iszlám Állam (IÁ) 2014 nyarán foglalta el. A Szíriai Demokratikus Erők nevű arab és kurd harci szövetség leginkább ütőképes alkotója, a Kurd Népvédelmi Egységek (kurd nyelvű rövidítése: JPG) néhány héttel ezelőtt támadást indított a mintegy 100 ezer lakosú város felszabadítására. Június 8-ra már hermetikusan körülzárták a várost megszálló iszlamista terroristákat, ám az átfogó támadásra még nem indult meg. Mánbidzs polgári lakossága közben megpróbál átvergődni a frontvonalakon. Az amerikai légierő támogatást nyújt a várost uraló iszlamisták ellen küzdő kurdoknak, ám amint korábban másutt is tapasztalhattuk, ezúttal is elvétették a célpontot. Az El-Mászdár el-'Áribi híre szerint az amerikai légierő tegnap éppen a terroristákat ostromló Kurd Népvédelmi Egységekre mért csapást Mánbidzs egyik peremkerületében. Az amerikai légitámadás azon a ponton történt, ahol az Iszlám Állam elkeseredett harcot vív az ostromgyűrű átszakítására. A két hullámban végrehajtott légitámadás a Kurd Népvédelmi Egységek két állása ellen irányult.
Zoom
Az Iszlám Állam egyik rémtette Mánbidzs városában (fotó: twitter)
Az elmúlt több mint három évezredes története folyamán sokszor gazdát és népességet cserélt várost, amint fentebb említettük, 2014-ben az Iszlám Állam terroristái elfoglalták, miután kiűzték onnan a 2012-ben szintén a Bassár el-Ászád elnök hadserege és hatalma ellen fellázadt helybeli fegyvereseket. Az IÁ a város meghódítása után rémuralmat vezetett be: keresztre feszítette, lefejezte az általa Bassár el-Ászád elnök kémjének vagy vallásgyalázóknak minősített személyeket. A manapság szunnita muszlim kurdok, arabok és cserkeszek lakta Mánbidzs városa közel a szíriai-török határhoz, az Eufrátesz folyótól nyugatra fekszik. A várost „kis Londonnak” is nevezik, mert miután elfoglalta azt az Iszlám Állam, elárasztották a Nagy-Britanniából idecsődült dzsihadista terroristák és családtagjaik.
Zoom
A Kurd Népvédelmi Egységek harcosa (fotó: ANHA)
A helyzetet bonyolítja, hogy a hivatalos török álláspont szerint a Kurd Népvédelmi Egységek nem más, mint egy fegyveres terrorista szervezet, miután a Kurd Munkáspárt (PKK) befolyása alatt áll. Mint ismert, a Kurd Munkáspárt Délkelet-Törökország területén fegyveres harcot folytat Ankara ellen az ottani kurd népesség autonómiájáért. A szíriai Kurd Népvédelmi Egységek valójában a 2003-ban megalapított szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártjának a fegyveres szárnya. Törökország a NATO-szövetséges Amerikával ellentétben nem támogatja a kurdok dominálta Szíriai Demokratikus Erők, benne a Kurd Népvédelmi Egységek Mánbidzs város és környékének felszabadítására irányuló hadműveletét (Egyébként a törököknek mindig van valamilyen jó kifogása arra, hogy miért nem támogatják a gyakorlatban is az iszlamista terroristák elleni harcot – H. J.) A jövőbeni szíriai – vagy talán annak határain túlra is kiterjedő - kurd állam alapjait éppen ezekben a hónapokban megvető Kurd Népvédelmi Egységek mára ellenőrzésük alatt tartják a szíriai-török határszakasz mintegy 400 kilométeres sávját, és éppen ezért a törököknek jó okuk van az aggodalomra.
Zoom
Elhajigált burkák a senki földjén (fotó: ANHA)
A Mánbidzs városából érkező twitteres és facebookos beszámolók szerint az Iszlám Állam állásait ostromló kurd harcosok segítik a terroristák várható bosszúja elől a városból menekülő polgári lakosságot. Az ANHA Kurd Hírügynökség pedig közzétett egy fényképet, amelyen levetett és eldobott burkák láthatók. A burka viselésére a várost 2014-ben elfoglalt iszlamisták kényszerítették rá azokat a nőket is, akik korábban nem öltötték magukra a testet tetőtől talpig elfedő gúnyát. A burkaviseletet elutasító nőket pedig az Iszlám Állam bírósága lefejezésre vagy jobb esetben csak nyilvános megszégyenítésre ítélte. A fényképen látható burkákat a Mánbidzsból menekülő nők hajigálták el, mielőtt beléptek volna a már felszabadított területre.
Hering J. - Kuruc.info