Megkezdődött Varsóban szombaton a NATO-csúcs második, befejező napja, amelynek napirendjén Afganisztán, Irak és a "menekültek" megmentését szolgáló földközi-tengeri művelet szerepel.
A NATO döntéshozatali szerve Oroszország elrettentésére pénteken döntött a szövetség keleti és déli részének megerősítéséről. Ennek értelmében négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, valamint létrehoznak egy román és bolgár irányítású, nemzetközi összetételű dandárt a Fekete-tenger térségében, ahol mostanában Oroszország megerősítette a befolyását.
A varsói NATO-csúcsot sokan a szervezet legfontosabb értekezletének tekintik a hidegháború vége óta.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte pénteken, hogy az észak-atlanti szervezetnek alkalmazkodnia kell azokhoz az újfajta fenyegetésekhez – például kibernetikai támadásokhoz, az iszlamista szélsőségesek jelentette veszélyhez -, amelyek tagországait érik, és fel kell vennie ellenük a harcot.
Románia egyhamar nem lesz visegrádi állam
A visegrádi csoport (V4) az Egyesült Királysággal kiegészített formátumban a Brexit következményeiről: az Egyesült Királyság távozásáról, valamint Európán belüli jövőbeli státusáról fog tárgyalni – jelentette be szombaton Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett a V4 külügyminisztereinek tanácskozásán.
A V4 lehetséges bővítésére vonatkozó kérdésre válaszolva – amely például a katonai együttműködés keretében Romániára vonatkozna – Waszczykowski úgy reagált: a visegrádi csoporton belül ma “nincs olyan légkör, amely intézményes bővítést tenne lehetővé”, ugyanakkor továbbá is lehetséges az úgynevezett V4 plusz formátum alkalmazása. Ilyen módon a tagországok többek között a Benelux-államokkal és a közép-ázsiai országokkal tárgyaltak már.
A lengyel külügyminiszter nem zárta ki “új formátumok” létesítését; az inkább biztonságpolitikai jellegű koalíció szerinte a NATO keleti szárnyán fekvő országokat ölelné át.
A visegrádiak külügyminiszteri tanácskozását a varsói NATO-csúcs második napja elején tartották meg. A csúcstalálkozót 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg elnökletével rendezik. A magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.
(MTI nyomán)