Elsöprő többséggel fogadta el az eddig hatályban lévő szexuális erőszakról szóló törvény módosítását a német parlament csütörtökön. A törvény a sajtóban csak úgy terjedt el, hogy "a nem, az nemet jelent", vagyis mindegy, hogy a támadó szerint kihívó volt-e a nő viselkedése vagy ruházata, ha a nő azt mondja, hogy nem, akkor azt nemnek kell értelmezni.
Német jogászok részéről is sok kritika érte a törvénymódosítást, mert nagyon vékony lett a határvonal a hátsó szándékkal indított és a valódi büntetőeljárások között, mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: a bíróságoknak nehéz dolguk lesz, de az állam ilyen esetekben a jog eszközével képes legkönnyebben és leggyorsabban beavatkozni, a jog azonban nem tud minden célt maradéktalanul elérni.

A svéd lányok és asszonyok karkötővel, a finnek akár "jedi erővel" is védekezhetnek Ahmedék ellen (bővebben a kapcsolódókban)
A csoportosan elkövetett szexuális erőszak esetén a résztvevők mindegyike büntethető lesz, az is, aki csak nézte. A jogalkotó abból indul ki, hogy pszichikai bűnsegédként felelősségre vonható az a személy is, aki jelenlétével valamilyen módon segíti a bűncselekmény elkövetését, magyarázta a nemzetközi jogász.
Míg korábban az számított szexuális erőszaknak, ha a nő határozottan ellenállt a támadásnak, az új törvény szerint elég metakommunikációs jelekkel kifejeznie, hogy a saját teste fölött rendelkezni kíván, vagyis bármilyen módon jelezheti, hogy nemet akar mondani.
Változtak a migránsokra vonatkozó beilleszkedési szabályok is. Hatszáz órás német nyelvtanfolyamon kell részt venniük, társadalomelméleti ismereteket és szakmát kell tanulniuk a fene nagy szigor közepette.
Felmérték a főleg tavaly érkezett embertömeget abból a szempontból, hogy rendelkeznek-e valamilyen képzettséggel. „Borítékolható volt”, hogy többségük nem, sőt igen jelentős részük analfabéta, fogalmazott Tóth Norbert.
A nemzetközi jogász szerint az új szexuális és az integrációs szabályok az uniós joggal első ránézésre kompatibilisek, a német alkotmánnyal azonban nem biztos, ezért elképzelhető, hogy alkotmánybírósági eljárásra kerül sor.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: