A Pentagon vasárnap bejelentette: több év előkészítés után átszállítottak egy jemeni fogvatartottat a börtönbázisról Európába. A fogolytáborban így már csak 78-an maradtak.
“Az Egyesült Államok hálás az olasz kormánynak humanitárius gesztusáért és készségéért, hogy támogassa a guantánamói börtön bezárására tett amerikai erőfeszítéseket” – olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében.
Zoom
Őrtorony és szögesdrót a guantánamói fogolytábor közepes biztonsági fokozatú VI. táborában (MTI Fotó: Pogár Demeter)
Fáíz Ahmad Jahja Szulejmán átszállítását közel hat éve hagyták jóvá az amerikai hatóságok. A hadsereg feljegyzései szerint a 40 év körüli férfit azzal gyanúsították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat soraiban harcolt az amerikai vezetésű szövetséges erők ellen Afganisztánban. A férfit sosem helyezték vád alá.
Emellett az Egyesült Államok nem szállít vissza jemeni foglyokat hazájukba az ott uralkodó káosz miatt, ezért egy olyan másik államot kellett keresni, amely befogadja a férfit. A tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról elhíresült, a 2001. szeptember 11-én elkövetett New York-i és washingtoni terrortámadások után létrehozott börtönt.
Ennek szinte minimális az esélye
Szakértők szerint annak szinte minimális az esélye, hogy sikerül a vonakodó kongresszuson keresztülvinni egy Guantánamo bezárására vonatkozó törvénytervezetet. A katonai börtön felszámolása ugyanis azzal járna, hogy több tucat közveszélyes lakójának az Egyesült Államok fogházaiban kellene megfelelő helyet találni, ezt viszont jelenleg jogszabályok tiltják.
A republikánusok ellenzik, hogy a guantánamói foglyokat amerikai börtönökbe szállíttassák át, és készek akár bírósághoz is fordulni, ha Obama ezt elnöki rendelettel oldaná meg.
Jut még másoknak is
Guantánamóban egykor 800 foglyot tartottak elzárva, mára ez a szám tizedére csökkent. A kormányzat nagyjából 20 körülire szeretné csökkenteni a rabok számát, ami már olyan alacsony, hogy nem érné meg fenntartani miatta a börtönt. A nyolcvanból harminc foglyot külföldi országok hajlandóak befogadni: az átszállításra a külügyminisztérium még a nyáron szeretne sort keríteni.
Ugyanakkor Washingtonnak nem kis erőfeszítésébe került, hogy meggyőzzön más államokat arról, hogy fogadják be a foglyokat, mivel azok merényletektől tartanak, és látják, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó átvenni a rabokat.
(MTI)