Ellentmond Obamának Trump: az amerikai rendőrség és az "afroamerikai közösség" viszonya rosszabb, mint sokan gondolnák - fejtette ki a republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn az AP amerikai hírügynökségnek, a feszültségek feltételezhető hátteréről és a várható "forró nyárról" is beszélve.
Zoom
Donald Trump – mint az a Virginia Beach-i kampánygyűlése után adott interjúból kiderül – arra számít, hogy az idei nyáron az Egyesült Államok sok városában nagyon komoly gondok lesznek, és a helyzet csak rosszabbodni fog.
Trump kiegyensúlyozottan szólt a kampányában hangoztatott “törvényesség és rend” retorikájáról, és arról, hogy "nagyra becsüli az afroamerikaiak országszerte felszínre törő aggodalmait a rendőrség viselkedése miatt".
Hozzátette: szerinte, legalábbis részben, a rendőrök felkészületlensége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múlt héten két alkalommal is rendőrök lőttek agyon négereket, ami végül csütörtökön a dallasi tüntetéshez és az ott elkövetett, rendőrök elleni merénylethez vezetett. Ugyanakkor “nagyon megosztó kifejezésnek” minősítette a Fekete életek számítanak mozgalom elnevezését.
A várható republikánus elnökjelölt előzőleg, Virginia Beachben elmondott beszédében is arról beszélt, hogy azonnal véget kell vetni a rendőrséggel szembeni ellenségeskedésnek, s a rendőrellenes érzelmeket a vietnami háború utánihoz hasonlította, amikor a hazatérő amerikai veteránokat fogadta ellenséges légkör. Ugyanakkor utalt a Louisianában és Minnesotában “bekövetkezett tragikus halálesetekre”, hozzátéve, hogy ez a két eset is bizonyítja, sok még a tennivaló annak érdekében, hogy minden amerikai biztonságban és védve érezhesse magát.
Trump az "afroamerikai közösség" rossz közérzetét tágabb, gazdasági összefüggésbe helyezte. Szerinte a magas munkanélküliség és az alacsony bérek okolhatók e rossz közhangulatért. “Az új munkahelyek sok gondot megoldhatnak, s mi ismét nagy munkahelyteremtők leszünk” – hangoztatta. “A jó munkahelyeink elvándorolnak innen, elhagyják az országot, mi azonban ismét megnyitjuk országunkat a nagyszerű állások számára, amelyek révén az emberek fantasztikus életet teremthetnek, és boldogok lehetnek majd” – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy mit mondana azoknak az "afroamerikaiaknak", akik úgy érzik, hogy a bőrük színe miatt kerülnek a rendőrség célkeresztjébe, Trump így válaszolt: “beszélnünk kell velük”. Hozzáfűzte, hogy a rendőrökkel is beszélni kell. “El kell érnünk hogy az emberek kijöjjenek egymással, ebben az országban az emberek nem jönnek ki egymással, megosztott ország vagyunk” – mondta.
“Amikor Barack Obama elnök a napokban azt mondta, nem hiszi, hogy a helyzet olyan rossz, ahogy azt egyesek gondolják, az jutott eszembe, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb, de annál mindenképpen rosszabb, mint amilyennek Obama gondolja” – fejtette ki a milliárdos politikus, majd ismételten leszögezte, hogy megosztott a "nemzet". Utalt arra, hogy az elmúlt napokban tizenegy nagyvárosban voltak tüntetések, mindenütt nagy zűrzavarral, bár a sajtó igyekszik ezeknek csekély jelentőséget tulajdonítani. Trump úgy gondolja, hogy sok városban még nagyobb zűrzavarok várhatók, és ez csak a kezdet lesz.
A hírügynökség két újságírója megkérdezte tőle, mit szól Rudy Giuliani volt New York-i polgármester vasárnapi interjújához, amelyben a republikánus politikus azt mondta, hogy a Fekete életek számítanak nevű mozgalom “természetéből adódóan” rasszista. “Sokan egyetértenek ezzel, sokan érzik úgy, hogy ez valóban természetéből adódóan rasszista. S nagyon megosztó is a kifejezés, hiszen minden élet egyformán számít” – hangoztatta.
Obama gyűlöletből fakadó bűncselekménynek minősítette a dallasi lövöldözést
Az amerikai elnök hétfőn Washingtonban rendőrszervezetek vezetőivel találkozott, és a csaknem kétórás megbeszélésen a többi között azt mondta: ha a dallasi orvlövész, Micah Johnson még életben volna, akkor gyűlölet-bűncselekményért állítanák bíróság elé.
Johnson és társai múlt pénteken öt rendőrt lőttek le lesből egy dallasi tüntetés alatt. Jim Pasco, az egyik rendőrszervezet vezetője az Obamával folytatott találkozó után interjút adott a Politico című lapnak. Elmondta, hogy valamennyi rendőri vezető meglepetéssel s egyúttal megelégedéssel fogadta, hogy az elnök gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a dallasi lövöldözést. Ez ugyanis azt jelenti – fejtette ki Pasco – hogy elismeri, az áldozatok faji vagy vallási hovatartozásuk, vagy valamilyen más jellemzőjük miatt kerültek célkeresztbe, s ezért az elkövetőre váró büntetési tétel nagyobb mértékű.
Pasco, aki – a többi rendőri vezetőhöz hasonlóan – meglehetősen kritikus az Obama-kormányzat rendőrséggel kapcsolatos politikájával, elmondta, hogy a találkozón részt vevők mindegyike kifejezetten örömmel fogadta Obama megállapítását, s azt javasolták az elnöknek, hogy mindezt a nyilvánosság előtt is mondja el. A találkozón részt vett Joe Biden alelnök is. Eredetileg ő tervezte el a találkozót, és vele lett volna a megbeszélés, de Obama – éppen a dallasi tragédia miatt – lerövidítette európai útját, és már vasárnap visszaérkezett Washingtonba. Így ő is részt vett a Fehér Házban tartott eszmecserén.
 (MTI nyomán)