Több tízezer venezuelai özönlött át a Kolumbiába vezető hidakon a legközelebbi gyógyszertárat és élelmiszerboltot keresve a hétvégén, miután Caracas rövid időre feloldotta a csaknem egy éve tartó határzárat.
Zoom
A kolumbiai hatóságok helyi idő szerint hétfőn közölték, hogy a vasárnap 12 órányi időtartamra megnyitott határon 35 ezer venezuelai kelt át. Sokan már hajnalban felsorakoztak a határnál, és liszttel, étolajjal, pelenkákkal felpakolva tértek vissza.
Az olajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság az energiahordozó árának zuhanása miatt 2014-ben mélyrepülésbe kezdett, ami jelentősen rontotta a latin-amerikai ország több mint 30 milliós lakosságának életkörülményeit.
Magánszervezetek szerint a létfontosságú áruk 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig úgy számítja, hogy idén 720 százalékos az infláció Venezuelában, és a helyzet egyre rosszabb.
A hétvégén a higiéniai termékeket gyártó Kimberly-Clark amerikai alapítású nemzetközi vállalat bejelentette, hogy felfüggeszti a Caracastól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő maracayi üzemének működését. A Kimberly-Clark több mint 20 éve nyitotta meg kapuit Venezuelában.
Nicolás Maduro venezuelai elnök ezután azzal fenyegetőzött, hogy államosítja a Kimberly-Clark üzemét, mindhiába. Az államosítás tényét hétfőn végül Oswaldo Vera venezuelai munkaügyi miniszter jelentette be, aki egyúttal elrendelte a termelés újrakezdését.
Az államfő korábban jelezte, nem számíthatnak semmi jóra azok a vállalatok, amelyek a gazdasági válságra tekintettel felfüggesztik termelő tevékenységüket. Maduro ellenfeleit és a külföldi háttérerőket vádolja a jelenlegi gazdasági helyzetért, amelyek szerinte így akarják kiebrudalni őt hivatalából.
A Kimberly-Clark nem az egyetlen nemzetközi vállalat, amely az utóbbi időben felfüggesztette működését az országban. Hasonló módon járt el a Coca-Cola, amely nem tudott hozzájutni a termeléséhez elengedhetetlen cukorhoz, illetve a Kraft Heinz és a Clorox.
Maduro hétfőn megerősítette, hogy az amerikai Citibank felmondta a venezuelai jegybank nemzetközi fizetésekhez használt bankszámláját.
A történtek után a Venezuelával 2219 kilométeres határon osztozó Kolumbia is kezdi komolyan venni a humanitárius válsághelyzet fenyegető lehetőségét. Venezuelában egyes becslések szerint csaknem 5 millió kolumbiai él; többségük a fegyveres konfliktusok elől menekült a szomszédos országba.
(MTI)