Kisétáltak a tanévzáró ünnepélyről a hamburgi Kurt-Tucholsky tanárai, miután egy muszlim diák vallási okokra hivatkozva nem fogott kezet osztályfőnökével – írja a Daily Mail.
Zoom
Az egyik diák nem fogadta el az osztályfőnök kinyújtott kezét, helyette csuklóját nyújtotta a tanárnak, hogy azt megérintheti. Később elmagyarázta, hogy nem akar senkit sem megbántani, de a vallása tiltja, hogy kezet fogjon egy nővel.
A többi tanár azonban nem vette jó néven a visszautasítást: követelték, hogy küldjék haza a fiút. Az igazgató azonban nem tett eleget követelésüknek. Ezután öt tanár felállt, majd a diákok, az említett fiú és a többi tanár heves vitázása alatt tüntetőleg kisétáltak az épületből.
Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen módon tiltakoztak a beilleszkedni nem hajlandó betolakodók ellen a nyugati értékrendet képviselő európai oktatók.
Két svájci menedékjogért várakozó "fiú" még mindig várja, hogy megszülessen a döntés útlevelükkel kapcsolatban. Ők is visszautasították női oktatójuk kézfogását, ám nekik ez sokkal többe kerülhet: a letelepedési engedélyükbe.
Egy berlini imám egy hasonló incidens miatt vette ki fiát egy helyi iskolából. Neki azt mondták az iskolában, hogy fiának kellene alkalmazkodnia a helyi szokásokhoz, de ezt természetesen nem így gondolja.
A hamburgi közös kisétálás után a tanárok bejelentették: heten nem hajlandók részt venni az aznapi bálon. Az igazgató hangot adott aggályainak, de nem tudta jobb belátásra bírni az oktatókat, az pedig eszébe sem jutott, hogy az európai szokásokra magasról tevő mohamedánokkal kellene elbeszélgetni... Szerinte ugyanis a diák nem viselkedett szélsőséges módon. De mivel ez az első ilyen incidens, még nem tudják, hogyan kezeljék az efféle helyzeteket. Pedig nem nehéz a válasz...
(Híradó korrigálva)