Csehország vissza kívánja toloncolni Magyarországra azt a 31 iraki menekültet, akit hétfőn vett őrizetbe a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen) melletti Hermanova Hut település közelében a D5-ös autópályán a cseh rendőrség.
A cseh hatóságok megállapították, hogy korábban mindnyájan menedéket kértek Magyarországon – közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője kedden Prágában. “Az összes őrizetbe vett személyt most a Belá Jezovában lévő táborban helyezzük el, két férfit pedig a Drahonicében lévő táborban. Később a dublini egyezmény alapján át kellene őket adnunk Magyarországnak” – pontosította közlését a szóvivő.
Az iraki menekülteket a Prágából a német határig vezető D5-ös autópályán egy fehér színű, brit rendszámú és román állampolgár által vezetett kisbuszban fedezte fel a cseh rendőrség. Az autó sofőrjét a rendőrök őrizetbe vették, és illegális határátlépés megszervezésének vádjával eljárást indítanak ellene. A román állampolgárt akár ötéves szabadságvesztésre is ítélhetik – mondta Katerina Rendlová. A lezárt kisbuszban összesen kilenc férfi, nyolc nő és 14 gyermek utazott. A legfiatalabb gyermek tíz hónapos volt. Két magyar állampolgárt hasonló bűncselekmény miatt a közelmúltban háromévi börtönbüntetésre ítélt egy cseh bíróság.
A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint a rendőrség tavaly június közepétől idén július elejéig 3634 idegen állampolgárságú illegális migránst tartóztatott fel Csehországban.
(MTI)