A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe, a terrortámadásnak legfrissebb jelentések szerint nyolcvannégy halottja, tizennyolc válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van.
2004. március 11., SPANYOLORSZÁG: Tíz pokolgép robbant Madrid pályaudvarain, Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozatában 192 ember vesztette életét. A terrorcselekményekért az al-Kaida iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az Európai Parlament határozata értelmében március 11. a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja.
2005. július 7., NAGY-BRITANNIA: Londonban 56 halálos áldozatot követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán és egy városi buszon, a felelősséget az al-Kaida terrorhálózat vállalta.
2006. augusztus 21., OROSZORSZÁG: Moszkva egyik piacán robbantásos merényletet követtek el, melynek következtében 10 ember meghalt.
2008. július 27., TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, a robbantások következtében 13 ember életét vesztette.
2009. november 29., OROSZORSZÁG: Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, a merénylet 26 áldozatot követelt.
2010. március 29., OROSZORSZÁG: Öngyilkos csecsen merénylők robbantásos merényletet követtek el két moszkvai metróállomáson, a támadásban 40 ember meghalt.
2011. január 24., OROSZORSZÁG: A moszkvai Domogyedovói nemzetközi repülőtéren öngyilkos merénylet következtében 37 ember vesztette életét.
2011. április 11., FEHÉROROSZORSZÁG: A minszki metró egyik állomásán 13-an vesztették életüket, amikor távirányítású pokolgép robbant fel.
2011. július 22., NORVÉGIA: Oslóban, a miniszterelnökség épülete előtt autóba rejtett pokolgépet robbantott egy 32 éves, szabadkőműves férfi, aki röviddel később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában kezdett lövöldözni. A két merényletben összesen 77-en haltak meg.
2012. március 11-19., FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi, az al-Kaida tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a Toulouse és Montauban városában, majd 19-én három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.
2012. július 18., BULGÁRIA: A burgaszi repülőtéren öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy izraeli turistákat szállító buszon, a robbantásban öt izraeli és a bolgár buszvezető vesztette életét.
2014. május 24., BELGIUM: Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A francia tettes korábban Szíriában, egy iszlamista szervezetben harcolt, ő volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.
2015. január 7., FRANCIAORSZÁG: A Charlie Hebdo zsidó szennylap párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.
2015. november 13., FRANCIAORSZÁG: Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs bevándorlók, francia, illetve belga állampolgárok végeztek magukkal, vagy a kommandósok lőtték le őket.
2016. január 12., TÖRÖKORSZÁG: Isztambul egyik központi terén 11 ember, köztük több török halt meg, amikor egy szíriai származású öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.
2016. március 22., BELGIUM: Kettős robbantás hajtottak végre az Iszlám Államhoz tartozó dzsihadisták a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd egy metróállomáson. A terrorcselekménynek 32 halálos áldozatuk volt.
2016. június 28., TÖRÖKORSZÁG: Az isztambuli Atatürk repülőtéren három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat, a terrorcselekmény 45 halálos áldozatot követelt.
(Híradó nyomán)