Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat reggeli műsorában a nizzai tragikus események kapcsán azt mondta: nem jelenthető ki biztosan, hogy terrortámadás történt, ahogy az sem, hogy nem. Egy „öngyilkosság rendőrök által” is lehetett a fő motívum – mondta.
A biztonságpolitikai szakértő meglátása szerint tömeggyilkosságnak is nevezhető a nizzai gázolásos merénylet, ami sokban emlékeztet a közelmúltban történt orlandói esethez: magányos elkövető családi, anyagi és lelki problémákkal, akinek volt már dolga a rendőrséggel.
Beleillik a sémába: nagyon alacsony iskolázottsággal rendelkezik, nem volt képes integrálódni és nem tudta kihasználni a demokráciával járó lehetőségeket sem. Ráadásul az apja is emberi hulladéknak nevezte – sorolta Georg Spöttle. Egy „öngyilkosság rendőrök által” is lehetett a fő motívum – tette hozzá.
A merénylő forgalom elől elzárt sétányra való behajtásáról a szakértő abbéli vélekedésének adott hangot: az nem feltétlenül megdöbbentő, hiszen rengeteg cateringcég van, nagy a teherautó-forgalom egy ilyen eseményen, „és a rendőrök sem gyanakodnak a huszadik után”.
A merénylő ráadásul megnyerő, ápolt kinézetű volt, a biztonságiak hittek neki. Hiba volt, hogy nem néztek be a kocsiba, illetve hogy nem készült lista a behajtási engedéllyel rendelkező gépkocsikról, amikkel összevethették volna – ahogy ez Magyarországon egyébként terrorkészültség nélkül is gyakorlat.
Valaki hibázott, az tény – szögezte le a szakértő.
Az elkövető másodpercek alatt tette meg azt a két kilométert, amely alatt rengeteg áldozatot szedett, ám ez az idő kevés idő volt ahhoz, hogy a rendőri erők ennél gyorsabban reagálhattak volna.
(Híradó)