Az olasz hatóságok 366 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Az illegális bevándorlók gumicsónakban és fából épült halászhajón zsúfolódtak össze, így próbáltak eljutni az unió területére. Négy különböző műveletben siettek a betolakodók segítségére; az olasz parti őrség mellett egy norvég hajó is részt vett a mentésben, de - a migránsok szerint - legkevesebb 20 migráns vízbe fulladt. A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett.
A túlélők, akiket négy különböző műveletben mentettek ki, több gumicsónakon és egy fából épült halászhajón összezsúfolva utaztak. Valamennyiüket a szicíliai Augusta kikötőjébe vitték, ahol az olasz rendőrségnek az illegális bevándorlás ellen küzdő Interforce egysége hallgatta ki őket.

Illegális bevándorlók a belga haditengerészet Godetia nevű hajójának fedélzetén, miután kimentették őket a Földközi-tengerből, Líbia partjainál 2015. június 24-én. A Godetia ezen a napon több száz betolakodót mentett ki a tengerből (MTI/AP/Gregorio Borgia)
A Siem Pilot nevű norvég hajó segített az egyik gumicsónak segítségére, amely elsüllyedt a Szicíliai-csatornában, de sok "menekült" már a tengerben volt, amikor a mentők a helyszínre érkeztek – közölte Antonio Panzanaro, az Interforce illetékese. Egy holttestet találtak, de a túlélők elmondása szerint legalább húszan a vízbe fulladtak a mentőhajó érkezése előtt.
A 366 kimentett ember között 82 nő és 25 gyermek volt. A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett. Az érkezők közül embercsempészet gyanújával hét embert őrizetbe vettek, közöttük a csónakok kormányosait – közölte Antonio Panzanaro. Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó illegális migránsok frontországa és fő érkezési pontja.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idei év első felében viszonylag kevés migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest, de az áldozatok száma emelkedőben van. Az IOM szerint több mint 67 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba január 1. és július 3. között.
(MTI nyomán)