A német kancelláriaminiszter szerint a "menekültek" jelenléte nem jár együtt a terrorveszély növekedésével, ugyanakkor "előfordulhat, hogy vannak, akik dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek".
Zoom
A kereszténydemokrata Peter Altmaier a Würzburg közelében egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással kapcsolatban a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta: az utóbbi 12 hónap vizsgálatai "világosan megmutatták", hogy a terrorveszély a "menekültek" körében “nem nagyobb és nem kisebb, mint a lakosság más csoportjaiban".
“A legtöbb terrorista, aki az utóbbi hónapokban merényletet követett el Európában, nem menekült volt, hanem itt született és itt nőtt fel” (ami világosan mutatja, mennyire nem fognak beilleszkedni a most érkezők sem - a szerk.), de természetesen "előfordulhat", hogy menekültek a dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek.
Ez történhetett a würzburgi esetben is, az Iszlám Állam minden bizonnyal az interneten terjesztett propagandájával érte el a támadót, aki azonban "nem az IÁ szervezésében, hanem önállóan, egyedül hajtotta végre a támadást" – mondta a miniszter a ZDF kedd késő esti híradójában.
Szerdán a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maassen ugyancsak a ZDF-nek elmondta, kétséges, hogy a támadó valóban afgán volt, "lehetett oka" arra, hogy ne az igaz személyi adatait adja meg a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF). Ez széles körben elterjedt gyakorlat, és "nem feltétlenül a terrorista szándék leplezését szolgálja".
A BfV elnöke rámutatott, hogy a személyazonosság megállapítása igen nehéz, mert a menedékkérők 70 százaléka érvényes okmányok nélkül érkezik az országba. A barmok meg beengedik őket...
A CSU szerint igenis van összefüggés
Előzőleg a ZDF meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a hatóságok szerint a támadó valószínűleg nem afganisztáni, hanem pakisztáni származású.
Erre utal, hogy egy Pakisztánban honos pastu nyelvjárásban beszél a tervezett támadásról az Iszlám Állam által kedden közzétett videóban. Valószínűleg azért mondta magát afgánnak, mert az afganisztáni állampolgárok nagyobb eséllyel kapnak menedékjogot a BAMF-tól, mint a pakisztániak.
Időközben Joachim Herrmann bajor belügyminiszter bejelentette, hogy a vizsgálatok alapján hiteles a videofelvétel.
“Abszolút biztos, hogy a videó eredeti” – idézte a minisztert szerdán a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.
Joachim Herrmann a kancelláriaminiszterrel szemben közvetlen összefüggésbe hozta a würzburgi támadást és a bevándorlóhullámot, és megismételte pártja, a bajor kormányzó CSU azon követelését, hogy korlátozzák a menedékkérők beáramlását.
Az ARD országos köztelevíziónak azt mondta: az újabb támadások elkerüléséhez döntő fontosságú annak “szoros ellenőrzése”, hogy ki lép be az országba, és a beáramlás korlátozásával lehetőséget kell teremteni arra, hogy a radikalizálódás megelőzése érdekében “intenzíven foglalkozhassunk a valóban védelemre szorulókkal”.
(MTI nyomán)