Megfordultak az erőviszonyok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben Irakban, a korábban a dzsihadisták kezén lévő területek majdnem feléről kiűzték már a szélsőségeseket - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az Irak megsegítésére szerdán Washingtonban rendezett konferencián.
A fórumot megnyitó beszédében a politikus azt mondta, nagy előrehaladást értek el azzal, hogy Szíria és Irak jelentős részeit már visszafoglalták. Hangsúlyozta azonban, az új kihívás az, hogy biztosítsák és segítsék a felszabadított területek talpra állítását.
Az amerikai diplomácia vezetője megjegyezte, reméli, hogy legalább kétmilliárd dollárt sikerül összegyűjteni a konfliktus sújtotta Irak számára.
Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a Washington vezette terrorellenes koalíció védelmi minisztereinek találkozóját megelőzően azt mondta, a szövetség az IÁ húsz olyan tagjával végzett, akik merényleteket terveztek külföldön.
A találkozón az Iszlám Állam elleni következő lépésekről, elsősorban a dzsihadisták iraki fellegvárának számító Moszul elleni támadásról tanácskoznak. Amerikai tisztségviselők szerint a város ostroma fáradságosnak ígérkezik, az azt követő helyreállítás azonban még annál is keményebb diónak bizonyulhat.
Egy bagdadi diplomata értesülései szerint Haider al-Abádi iraki miniszterelnök már októberben elkezdené Moszul ostromát, iraki és amerikai tisztségviselők azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmilyen menetrendet.
Lise Grande, az ENSZ Irakért felelős humanitárius koordinátora arra figyelmeztetett, hogy az otthonukból elűzött irakiak szükségleteinek kielégítése nélkül kérészéletűek lesznek a katonai győzelmek.
A világszervezet tájékoztatása szerint az idei év legnagyobb humanitárius műveletére készül Irakban, ahonnan a hadsereg előrenyomulásával párhuzamosan egyre többen menekülnek. Az ENSZ becslései szerint a legrosszabb esetben több mint egymillió ember menekülhet el Moszulból és további 830 ezren a várostól délre fekvő, népes vidékről. Ezzel 3,5 millióra emelkedne az otthonaikból elűzött irakiak száma.
(MTI)