A francia hatóságok péntek reggel megkezdték egy észak-párizsi illegális migránstábor felszámolását, ez már a 26. hasonló művelet a francia fővárosban.
A metróhíd alatti táborban eddig 1200-1400, többségében eritreai, szomáliai és afganisztáni férfi élt rossz higiéniai körülmények között. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a sátrak és matracok között szemetet sodort a szél, és húgyszag terjengett. A múlt hétvégén a migránsok összeverekedtek, a hőzöngőket a rendőrség csillapította le.
A táborlakókat autóbuszokkal szállítják át Párizs környéki és vidéki fogadóközpontokba. Franciaországban az utóbbi két évben több mint 20 ezer szálláshelyet hoztak létre a migránsoknak, de ez még mindig kevés – jelezte a "menekülteket" segítő csoportok ernyőszervezete, a Francia Koordináció a Menedékjogért (CFDA). A CFDA csütörtökön elítélte a száműzöttek “rendőri és adminisztratív zaklatását”. A szervezet szerint “Franciaországnak kötelessége a területén védelmet kérő összes ember méltóságteljes fogadása és elszállásolása”.
A hevenyészett tábor nem messze található egy menekültkérelmek regisztrálásával megbízott szervezet székhelyétől. Pierre Henry, a szervezet tisztségviselője elmondta, hogy nincsenek eszközeik az összes kérelem befogadására.
“A regionális székvárosokban kellene fogadni és elirányítani az embereket, hogy ne jöjjenek annyian Párizsba és az angol partokkal szembeni Calais-ba” – hangsúlyozta Henry.
Didier Leschi, a bevándorlás- és integrációügyi francia hivatal igazgatója szerint a táborban olyan emberek laktak, akik “nem akartak menedéket kérni, mert Franciaország csak egy köztes állomás számukra”, míg “mások megkapták a menekültstátust, de nem találnak munkát, és nem tudnak hol lakni”.
(MTI)