Tim Kaine virginiai szenátort választotta alelnökjelöltjének Hillary Clinton, az Egyesült Államok Demokrata Pártjának várható elnökjelöltje.
Clinton támogatóinak küldött üzenetben tudatta döntését, amely nem okozott nagy meglepetést, Kaine-t vélték a legesélyesebbnek. A tisztségre mások mellett Cory Booker, New Jersey szenátora és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter számíthatott még.
Zoom
Az 58 éves katolikus politikus (annyira viszont nem az, hogy az abortuszt gyakorlatban is ellenezni merné - a szerk.) korábban Virginia kormányzója és Richmond polgármestere volt.
Járatos a külkapcsolatokban, a hadügyekben, és híres arról, hogy republikánus pártiakkal is együtt tud dolgozni. Mérsékelt, kiegyensúlyozott politikusként tartják számon, és - dicséri Kaine-t nagy lekesedéssel a Reuters brit hírügynökség - ez a kiszámíthatóság jól ellenpontozhatja a Repulikánus Párt sokszor kiszámíthatatlan elnökjelöltjét, Donald Trumpot, aki Mike Pence-t, Indiana állam kormányzóját emelte maga mellé alelnökjelöltnek.
Kaine kiválóan beszél spanyolul, ami sokat segíthet Clintonnak abban, hogy megszerezze a spanyol ajkúak támogatását - elsősorban Floridában, az egyik legfontosabb ingaállamban.
A szenátor megtiszteltetésnek nevezte, hogy Hillary Clintonnak rá esett a választása. Kaine a tervek szerint szombaton Miamiban csatlakozik a Clinton-kampányhoz.
A Demokrata Párt Philadelphiában tartja július 25-én kezdődő négynapos elnökjelölő konvencióját.
(MTI nyomán)