Felrobbantotta magát szombaton két öngyilkos merénylő a hazara kisebbség Kabulban rendezett békés demonstrációján - közölték helyi tisztségviselők. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van a robbantásnak.
Mohammad Iszmail Kavuszi, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője azt közölte, Legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van a merényletnek.
Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa úgy nyilatkozott, több tucatnyi holttestet és "borzasztó vérfürdőt" látott maga körül, és közülük néhányat teljesen szétszaggatott a robbanás. Hozzátette, néhány feldühödött demonstráló a helyszínre érkező rendőrökre rontott, akik elkezdték lezárni a területet.
A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett a szélsőséges csoport Amak nevű propagandaoldalán. "Az Iszlám Állam két harcosa hozta működésbe robbanóanyagokkal teli övét egy síita megmozduláson" - írták a dzsihadisták.
Az afgán fővárosban a hazara kisebbség tagjai közül több százan vonultak utcára, hogy síkra szálljanak a kormány projektje ellen, amelynek keretében villamosvezetékeket húznának keresztül a hazarák Bamijan tartományban fekvő földjein, s ezzel gyakorlatilag tönkretennék a területet.
A túlnyomórészt síita vallású hazarák - akik a 28 milliós afgán népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki - már korábban is támadások célkeresztjében álltak, különösen a szunnita tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralma alatt.
(MTI)