Rendkívüli ellenőrzésnek vetné alá Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt a terror által fenyegetett országokból, köztük Franciaországból és Németországból érkező állampolgárokat, hogy ezzel is csökkentsék egy amerikai földön elkövetett terrortámadás lehetőségét - írta vasárnap az AP amerikai hírügynökség.
Az NBC amerikai tévécsatornán vasárnap műsorra tűzött interjúban Chuck Todd riporter megkérdezte Trumpot: előfordulhat-e, hogy javaslata értelmében mindössze keveseket engednének be a tengerentúlról.
“Lehet, hogy addig is eljutunk” – válaszolta a politikus, hozzátéve: “okosnak, ébernek és erősnek kell lennünk”.
Megtiltaná a muszlimoknak a beutazást
A republikánus elnökjelölt hónapok óta hangoztatja, hogy meg kellene tiltani a külföldről érkező muszlimoknak a beutazást az Egyesült Államokba, és sűrűn bírálja Barack Obama amerikai elnök kormányát a szíriai "menekültek" befogadása miatt.
A republikánus nemzeti konvencióban csütörtök éjjel elmondott beszédében Trump további pontosítás nélkül sürgette Washingtont, hogy azonnal tegye beutazási tiltólistára “a terrorizmus által kompromittált” nemzeteket a megfelelő ellenőrzési és értékelési rendszerek életbe léptetéséig.
Zoom
Donald Trump amerikai üzletember, a Republikánus Párt elnökjelöltje (b3) és alelnökjelöltje, Mike Pence (j2) családtagjaik társaságában a színpadon a négynapos elnökjelölt-állító konvenció negyedik napján az Ohio állambeli Clevelandben 2016. július 21-én. Balról Trump egyik fia, Barron, neje, Melania, jobbról Pence felesége, Karen (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Az NBC Meet the Press című műsorának vendégeként Donald Trump rámutatott néhány specifikus problémára Németországban és Franciaországban.
"Saját hibájukból történt"
Amikor a házigazda, Todd rákérdezett arra, hogy Franciaországra is vonatkoznának-e az általa életbe léptetni kívánt korlátozások, hiszen ez az állam is “kompromittálódott a terrorizmus által”, Trump a következőt válaszolta: “Teljesen igaz. Saját hibájukból történt. Azért, mert beengedték az embereket a területükre.”
Ezután a politikus újra a rendkívüli nemzetbiztonsági értékelési mechanizmusok szükségességét hangoztatta.
“Keménynek kell lennünk, kemény előírásokat kell megszabnunk” – tette hozzá.
“Ha valaki nem tudja bizonyítani azt, amit tudnia kellene bizonyítani, akkor nem teszi be a lábát ebbe az országba” – mondta.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: