Iszlamista toborzó jutott be egy dán menekültközpontba – írja a The Local a dán közmédiára hivatkozva.
Az incidensről először a dániai Vöröskereszt munkatársai értesültek a menekülttábor egyik lakójától, aki azt állította, hogy a férfi szélsőséges tanokat terjesztett a központban. A DR szerint a Vöröskereszt ezután a dán menekültügyhöz fordult.
A Kastély nevű központ a sziget központjában van, összesen 234 lakója van több mint 13 különböző országból – az emberek nagy része a terroristák által leigázott területekről jött. Egyelőre a dániai Vörökereszt és a dániai bevándorlási hivatal sem pontosította az incidens részleteit.
A dán titkosszolgálat, a PET volt vezetője, Hans Jørgen Bonnichsen ritka, de súlyos esetnek minősítette a toborzó esetleges jelenlétét a központban.
Elmondta, hogy ő személy szerint nem tud az Iszlám Állam menekülteket érintő terveiről, de kiemelte, hogy a szóban forgó 234 ember közül nagyon sokan éppen miattuk kényszerültek hazájuk elhagyására.
Úgy tartja, a feltételezés csupán egy elbaltázott radikalizációs kísérlet lehet, mivel az Iszlám Állam nem őrült meg, hogy egy ellenőrzés alatt tartott központba küldje toborzóját, az pedig végképp nem valószínű, hogy a dzsihadista fennhangon hirdeti, hogy ő egy terrorista – mindezt azoknak az embereknek, akiknek tönkretette a terrorszervezet az életét és minden valószínűséggel a jövőjét.
(The Local - Híradó)