Az iszlamista fenyegetés még sosem volt ennyire súlyos Franciaország és az Európai Unió számára, mint most - jelentette ki Francois Hollande francia elnök kedden, miután két, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő merénylő megtámadott Normandiában egy katolikus templomot, majd megöltek egy idős papot.
Az állami televízió által közvetített beszédében a francia államfő rámutatott: a muszlim terrorizmus elleni harc bel- és külföldön is hosszúnak ígérkezik. “Ez a fenyegetés sosem volt nagyobb Franciaország és Európa számára, mint most. A kormány teljes mértékben eltökélt, hogy legyőzze a terrorizmust” – hangsúlyozta.
Beszédében Hollande elmondta: “a normandiai templom elleni támadás, a katolikus pap megölése a köztársaság megszentségtelenítését jelentette”. A francia elnök hangsúlyozta: az ország háborúban áll, majd felszólította a franciákat, hogy maradjanak egységesek, és ne forduljanak egymás ellen. “A terroristák meg akarnak osztani minket, éket akarnak verni közénk és egymás ellen akarnak fordítani bennünket” – jelentette ki.
Hollande elmondta: Franciaország több biztonsági intézkedést eszközölt, mint modern történetében eddig valaha. Ugyanakkor hangsúlyozta, mindez nem korlátozza a szabadságjogokat és nem csorbítja a demokráciát. ”Meg fogjuk nyerni ezt a háborút” – fogadta meg a francia elnök.
(MTI)